Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Bohus Stickning

Bohus Stickning

Inbundna böcker. Bohusläns museums förlag. 1999. 96 sidor.

Stora nejlikan, Kråkspark, Gröna ängen, Bleka skimret, Svanen,
Humlan, Tobak, Korallen, Yxorna, Sagopalmen...



Det var fantasieggande namn på mönster till handstickade plagg från Bohus Stickning. Lovorden flödade redan några år efter verksamhetens stars. Och lovorden hörs än idag, trettio år efter det att verksamheten upphört. Variationsrika mönster skapade av textilkonstnärer, utsökta garner och absolut kvalitetskontroll var hemligheten bakom framgångarna.



Det var landshövdingskan Emma Jacobsson, som i slutet av 1930-talet satte igång detta nödhjälpsarbete för kvinnor i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. Arbetsledningen fanns i Göteborg och majoriteten av stickerskorna i norra Bohuslän. Stickkurser var en av förutsättningarna för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik. Kurserna stärkte kvinnorna socialt. En veckas semestervistelse på annan ort ingick i förmånerna. Semester var annars ett så gott som okänt begrepp för landsbygdens husmödrar vid denna tid. Garn och stickbeskrivningar distribuerades till stickerskorna från stickcentralen i Göteborg. Tillbaka sändes efter en tid de färdiga alstren. Efter besiktning och justering levererades plaggen till välrenommerade firmor i landets tre största städer.


Stor uppmärksamhet rönte dess förnämliga konsthantverksprodukter, även långt utanför Sveriges gränser. Exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark tillhandahöll de omtyckta och åtråvärda plaggen.



När Bohus Stickning avvecklades 1969 var orsakerna till nedläggningen flera. Marknadsläget var nu ett helt annat och arbetslösheten ett minne blott. Enfärgade maskinstickade plagg i mohairgarn slog igenom och gjorde att efterfrågan på Bohus Sticknings mönsterrika design minskade. Konstfibrer ersatte ullen och "köp, slit och släng" hade gjort sitt intåg i folkhemmet. Övergång till köttrasfår hade gjort att inhemsk ull av den kvalitet Bohus Stickning krävde, nu hade blivit en bristvara. På grund av nya skatteregler minskade också intresset för biinkomster såsom hemstickning. Någon ersättare för Emma Jacobsson, då 84 år gammal, hade heller inte stått att finna.

Förlagsfakta

ISBN
9789176861790
Titel
Bohus Stickning
Författare
Ulla Höglund - Ingrid Mesterton
Förlag
Bohusläns museums förlag
Utgivningsår
1999
Omfång
96 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
210 x 230 mm Ryggbredd 8 mm
Vikt
299 g
Språk
Svenska