Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Tingsplatser på Gotland - organisation och styrning före 1700

Tingsplatser på Gotland - organisation och styrning före 1700

Inbunden bok Gotlandica förlag. 1 uppl. 2018. 192 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag saknas. Inbunden i dekorerat pappband och i absolut nyskick. Mycket rikt och instruktivt illustrerad med detaljerade kartskisser. Det medeltida Gotland dominerades av bondeklassen och styrdes på tingen där en talrik grupp storbönder bestämde. Så skedde under mer än 700 år men först 1412 får vi reda på vad tingen hette och att de var 20 till antalet. Det högsta tinget, där frågor för hela Gotland avgjordes, träffades i Roma. Var övriga ting möttes har varit okänt. Ända tills nu. Ur äldre kartor, fornlämningsmiljöer och historiska dokument tonar bilden fram av ett väl organiserat Gotland, långt innan ön hamnade under svenskt styre år 1645. EN BOK I PRESENTSKICK!

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789186103668
Titel
Tingsplatser på Gotland - organisation och styrning före 1700
Förlag
Gotlandica förlag
Utgivningsår
2018
Omfång
192 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 240 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
645 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det medeltida Gotland dominerades av bondeklassen. Något frälse fanns inte men istället en talrik grupp storbönder. Denna struktur verkar ha varit rådande också under vikingatiden och tidigare. Kung och biskop hade man inte på ön, de fanns på fastlandet. Under mer än 700 år fattades de politiska besluten på tingen, där små och stora konflikter löstes. Att organisera sig i ting hade Gotland gemensamt med andra folk i norra Europa. Vår kunskap om tingen har dock varit begränsad. Först 1412 får vi veta vad tingen hette och att de var tjugo till antalet. Det högsta tinget, där frågor för hela Gotland avgjordes, träffades i Roma. Var övriga ting möttes har varit okänt. Ända tills nu. Ur äldre kartor, fornlämningsmiljöer och historiska dokument tonar bilden fram av ett väl organiserat Gotland, långt innan ön hamnade under svenskt styre 1645.