Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Pelops ö : tolv bilder av Gunilla Brander-Smedberg (R6D7)
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789163737312
Titel
Pelops ö : tolv bilder av Gunilla Brander-Smedberg
Författare
Smedberg, Sven
Förlag
Salungen Förlag
Utgivningsår
2014
Omfång
277 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
161 x 197 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
570 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Pelops ö" är en essä i lyrisk ton, ett läggspel av korta texter där ordningen är skenbart slumpartad. Sven Smedberg gör resor på Peloponnesos, genom dess historia, historier och myter. Men att resa i Grekland är att oundvikligen färdas också i texter, från Homeros till Svenbro. Resor, således, både i landskapet och i litteraturen. Ytterligare en poet sällar sig därmed till den långa raden av vägvisare. Sagan om Pelops och hans efterkommande är den röda tråden.

Sven Smedberg är född 1941, poet, översättare, regissör och konstanmälare. Under trettio år var han lärare vid Ingesunds folkhögskola och Musikhögskolan Ingesund, sedermera rektor vid folkhögskolan. Debuten med diktsamlingen Digitalis skedde 1966 och sen dess har det blivit sju diktsamlingar, några med grekiska motiv. Klässbols linneväveris historia och en krönika över den värmländska konstnärssläkten Zetterquist hör också till de senare årens produktion.

Boken illustreras av tolv vävar med anknytning till Pelopssagan. De är vävda av Svens hustru Gunilla Brander-Smedberg, född 1940, som numera arbetar på heltid med textila bilder efter att med ålderns rätt ha lämnat en 40-årig lärargärning bakom sig. Makarna delar sin tid mellan Paradisgården i Arvika och Agios Mamas i byn Hrisokellariá på Peloponnesos.

"De senaste dagarna har jag haft den saligbringande förmånen att få ägna mig åt en orgie i grekiska myter, sagor, landskap, dofter och ljud. Den som har försett mig med rusningsmedlet är grekkännaren och skalden Sven Smedberg Han skriver så vackert, så entusiastiskt och så generöst inkluderande att jag bara vill dit.." Anders Hjertén, Värmlands Folkblad

"Att läsa Sven Smedbergs nya bok är som att göra en fantastisk upptäcktsfärd till Peloponnesos med en erfaren, nyfiken och vältalig guide. Pelops är inget mindre än ett fullkomligt överväldigande läsäventyr, där den vackra prosan samstämmer med de fragmentariska texterna och det de berättar om Peloponnesos." Mikael Johansson, Arvika Nyheter