Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Örtabok

Örtabok

LT förlag 1979. Inbunden, laminatband, 253 sidor, 850 gram.

Mycket gott skick. Så här skriver författaren själv om böckerna:
Örtabok
Örtabok representerar glädjefyllda möten med blommor under fem somrar. Enkla möten utan vetenskapliga pretentioner, direkta upplevelser av färg, form och dofter i sommarens välbehagslandskap. Bilderna vill vara lyriska men samtidigt enkla och artkaraktäristiska blomporträtt. Vi har inte sökt det exklusiva. Blommorna i Örtagård är mest vardagsblommor, som för en var kan bli lika överblickbara som bokens bilder, bara man gör sig liten och kommer i plan med örternas litenhet, om man möter dem i ögonhöjd och på samtalsavstånd.

Blombok
Blombok beskriver ett stort antal av våra vilda växter i enkelt sköna porträtt, speglande vårens och sommarens mättade färger. Här möter vi bl.a. fjällens flora, gamla läkeväxter och kryddgivande örter, vackra orkidéer, växter som varit - och är - viktiga i folkhushållet, t.ex. fruktbärande träd och ris. Blommorna framstår som individer, var och en med sina egna fängslande livsbetingelser.

När jag en gång köpte de här böckerna på ett antikvariat så föll jag för de fantastiska bilderna som inte liknade några andra bilder jag sett av blommor. Det är precis som det står skrivet av författaren att man är i ögonhöjd med blommorna.
Det är även utförliga ´´berättelser´´ kring växterna, det handlar om allt från växtens historia till grekisk mytologi, hur man kan använda växten, var den trivs och andra berättelser.

Om nattviol citeras Linné:
´´När en ung begärlig och snål kvinna får en gammal later och sener karl, skall hon preparera denna rot, giva den honom in (ty de gamle ha icke någon kvickhet i sängen som de unga) sannerligen gör hon en halvdöd man kvick, och han skall väl bli så väl liden som en ung, kvick och lustiger karl och förskaffa sig en ålderdoms tröst, eller ung son´´.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9136014354
Titel
Örtabok : blombilder
Författare
Jonsson, Sune - Jonsson, Stina
Förlag
Stockholm : LT
Utgivningsår
1979
Språk
Svenska