Fest i fält : menyer från krigshistoriens skådeplatser
Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2003. 176 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Märke efter prislapp på försättsidan. 25 x 30,5 cm.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9127354342
- Titel
- Fest i fält : menyer från krigshistoriens skådeplatser
- Författare
- Nilsson, Sture
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2003
- Omfång
- 176 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 21 x 305 mm Ryggbredd 256 mm
- Vikt
- 1268 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Som bekant hävdade Napoleon att "en armé marscherar på sin mage". Följ med genom drabbningarnas mathistoria och avnjut Lax Amiral Courbet, Kyckling Marengo, Potage Soférino – kulinariska fullträffar som minner om fältslag och fältherrar. Möt indelte soldaten på övningsheden vid ärtsoppsvagnen, titta ner i snuskburken vid repövningar och värm frystorkad kycklinggryta hos dagens elitförband i Arvidsjaur. Ta del av krigsmåltider i världslitteraturen genom
Maupassant, Hemingway, Linna och Moberg. Följ vårt militära kocklandslag mot nya gastronomiska segrar och kom med till Bofors hotell för omsorgsfullt komponerade festmåltider.
Många skildringar återger medaljtyngda fältherrar, som kanske t o m har en maträtt uppkallad efter sig, men när omnämndes den oundgängliga trossen som rentav utgjorde förutsättningen för segern? Ändå visar sig fest i fält spänna över mycket. T ex att Fredrik den store efter slaget vid Lobositz bjöd in de besegrade österrikiska officerarna till det kungliga middagsbordet och de japanska erövrarna efter Port Arturs fall hittade ryssarnas 5 600 liter vodka och tömde förrådet. Och nog var det fest när varje man i samband med fälttjänstövningen utanför Stockholm 1880 fick tre halvbuteljer bayerskt öl "i överensstämmelse med den ledande befälhavarns order" och kanske också när beväringarna på 1950-talet fick cigarretter med anledning av regementets högtidsdag eller Gustav II Adolfs-dagen.
Detta och mycket mera berättas i den här överdådiga exposén om mat i fält från historiska krigsslag och fram till våra dagar.
Särskilt intressant för historiskt och militärhistoriskt intresserade, matintresserade – och alla som gärna minns sin egen tid i militärtjänst.
Sture Nilsson har sedan debuten 1978 givit ut ett tiotal böcker i kulturhistoriska ämnen. Sedan många år är han också verksam som översättare och kulturjournalist.