Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fest i fält : menyer från krigshistoriens skådeplatser

Fest i fält : menyer från krigshistoriens skådeplatser

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2003. 176 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789127354340
Titel
Fest i fält : menyer från krigshistoriens skådeplatser
Författare
Nilsson, Sture
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2003
Omfång
176 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
21 x 305 mm Ryggbredd 256 mm
Vikt
1268 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Som bekant hävdade Napoleon att "en armé marscherar på sin mage". Följ med genom drabbningarnas mathistoria och avnjut Lax Amiral Courbet, Kyckling Marengo, Potage Soférino – kulinariska fullträffar som minner om fältslag och fältherrar. Möt indelte soldaten på övningsheden vid ärtsoppsvagnen, titta ner i snuskburken vid repövningar och värm frystorkad kycklinggryta hos dagens elitförband i Arvidsjaur. Ta del av krigsmåltider i världslitteraturen genom
Maupassant, Hemingway, Linna och Moberg. Följ vårt militära kocklandslag mot nya gastronomiska segrar och kom med till Bofors hotell för omsorgsfullt komponerade festmåltider.

Många skildringar återger medaljtyngda fältherrar, som kanske t o m har en maträtt uppkallad efter sig, men när omnämndes den oundgängliga trossen som rentav utgjorde förutsättningen för segern? Ändå visar sig fest i fält spänna över mycket. T ex att Fredrik den store efter slaget vid Lobositz bjöd in de besegrade österrikiska officerarna till det kungliga middagsbordet och de japanska erövrarna efter Port Arturs fall hittade ryssarnas 5 600 liter vodka och tömde förrådet. Och nog var det fest när varje man i samband med fälttjänstövningen utanför Stockholm 1880 fick tre halvbuteljer bayerskt öl "i överensstämmelse med den ledande befälhavarns order" och kanske också när beväringarna på 1950-talet fick cigarretter med anledning av regementets högtidsdag eller Gustav II Adolfs-dagen.
Detta och mycket mera berättas i den här överdådiga exposén om mat i fält från historiska krigsslag och fram till våra dagar.

Särskilt intressant för historiskt och militärhistoriskt intresserade, matintresserade – och alla som gärna minns sin egen tid i militärtjänst.

Sture Nilsson har sedan debuten 1978 givit ut ett tiotal böcker i kulturhistoriska ämnen. Sedan många år är han också verksam som översättare och kulturjournalist.