Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor
VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor

VÅR ENIGHETS FANA - ett sekel fackliga fanor

ABSOLUT NYSKICK, oläst! Obet. ytslitage på omslaget. - Klicka på titeln ovan för fler bilder! --- Landsorganisationen i Sverige/ Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, 1998. 360 sidor. Förlagsband, ca 22x30 cm. --- "Det är ett praktverk som LO har givit ut med över ett sekel av fackliga fanor. Sammanlagt 6 000 fanor har under åren dokumenterats i en bilddatabas på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. 600 av dem presenteras i boken. Det handlar om fanornas historia och ursprung, hur de har anskaffats och om deras bildspråk. Det är en orgie med fanor. Röda fanor.
Författaren Margareta Ståhl inleder frågan varför fackföreningsrörelsens fanor är just röda. Tyvärr blir hennes förklaringar ibland schablonartade: ?Men den röda färgen betyder - liksom alla andra symboler - vad vi i en viss situation tillskriver den. När den röda fanan planterades i svensk jord innebar den röda färgen socialism.?
I ett annat sammanhang skulle hennes förklaring kunna framstå som en sofistikerad beskrivning av s k relationell konst av idag; konstverk som på ett eller annat sätt omformulerar begrepp som mening och värde beroende på sammanhanget eller just situationen som konstverket relaterar till.
Men nu är ju det inte vad hon menar. Utan tvärtom; den röda färgen anknyter till en lång färgsymbolisk tradition som under slutet av 1800-talet också planterades i Sverige, något som också Ståhl så småningom utvecklar med många intressanta iakttagelser. Men språket hon gör det på är genomgående schablonartat, därav de ibland halsbrytande associationerna. Det är ett språk skrivet för sjuåringar. Praktverket är en skolbok. Korta meningar, korta stycken - efter att ha läst de 360 sidorna darrar jag av nervositet av att läxförhöras och missa någon kuggfråga.
Boken är inte helt oproblematisk. Det intressanta är fanornas utveckling, från att ha varit samlingstecken till att bli agitationstecken. Från 1920-talet och framåt förändras dock fanorna. Ståhl skriver att förändringen beror på att arbetarrörelsen då blir en kraft inom samhället - och inte mot det. Och där börjar också problemen (som också är arbetarrörelsens problem). Hur kan man formulera en kritisk hållning mot makten om man är en maktfaktor själv?
Ser man på den större delen av boken, som är en närmare genomgång av de olika fackens egen (fan)historik, märker man denna förändring på ett tydligt sätt. När fanan var ett samlingstecken fanns ett fritt, och ibland naivt, förhållningssätt till en allmän symbolism. Det finns fanor som visar grekiska gudar, svettiga manskroppar - och till och med en tomte!? Under agitationstiden förändras fanorna till slagord, fyllda med kamp mot förtryck och föråldrade samhällssystem. Men när kampen är vunnen blir fanan, som jag ser det - ett slags bekräftelsetecken. Det är de olika fackliga avdelningarna som skaffar sig en fana som bekräftar deras existens. Den fackliga fanan får då en helt annan status än vad den en gång representerade.

Det går inte därför att idag ta ett först

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9156615477
Titel
Vår enighets fana : ett sekel fackliga fanor
Författare
Ståhl, Margareta - Landsorganisationen i Sverige - Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Förlag
Stockholm : LO : Arbetarrörelsens arkiv och bibl
Utgivningsår
1998
Språk
Svenska