Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Naken stad : autentiska urbana platsers liv och förfall
Enhetsfrakt till Sweden: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171733443
Titel
Naken stad : autentiska urbana platsers liv och förfall
Författare
Sharon Zukin
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2011
Omfång
350 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
464 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I New Yorks immigrant- och arbetarklasskvarter lever man fram till 1960-talet ett urbant byliv med en tydlig förankring i de egna traditionerna. Men när nya och mer välbeställda invånare flyttar in och börjar dominera kvarteren förändras ofta miljöns karaktär. Istället för en grönsaksaffär eller ett skomakeri i gathörnet får man kanske ett trendigt lattekaffé, där områdets gamla invånare inte nödvändigtvis känner sig särskilt hemmastadda. Den urbana autenticiteten och föreställningen om en sådan blir samtidigt en fråga om vilken livsstil man väljer och vill visa upp samt ett verktyg för att distansera sig från och tränga undan människor man inte tycker passar in.

Sharon Zukins Naken stad är en djuplodande men ändå överskådlig studie av de sociala och kulturella processer som har omformat New York under de senaste årtiondena: saneringar, omflyttningar, gentrifiering Liksom Jane Jacobs vars sextiotalsklassisker Den amerikanska storstadens liv och förfall hon både bygger vidare på och förhåller sig kritiskt till betraktar Zukin stadens verklighet ur ett vardagligt gatuperspektiv utan att för den sakens skull släppa taget om de övergripande och långsiktiga urbana frågorna. Utvecklingen i Harlem, East Village och Brooklyn säger mycket om stadslivets omgestaltning också på andra ställen på jorden. Och om vårt behov av urban förnyelse och mänsklig kontinuitet på samma gång.

Naken stad bjuder dessutom in New York-resenären till en bra mycket intressantare världsstad än vad guideböckerna gör.

Sharon Zukin är professor i sociologi vid Brooklyn College och City University of New York Graduate Center. Hon har bland annat skrivit böckerna Loft Living (1982) och Landscapes of Power (1993).