-
Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat,...
Inbunden bok. Universus Press AB. 2022. 164 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789187439742
- Titel
- Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Universus Press AB
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 164 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 150 x 227 mm Ryggbredd 14 mm
- Vikt
- 417 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Anna Christina Warg, mer känd som Cajsa Warg, arbetade som husföreståndarinna, mamsell, i det Klinckowströmska hushållet i Stockholm. Hon utkom med sin kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber år 1755 på egen bekostnad. Den gavs ut i 14 upplagor och översattes till tre språk, bland dem tyska.
Varför blev Wargs kokbok så framgångsrik och än idag är vittbekant medan övriga kokböcker från 1700-talet inte lyckades och sedermera föll i glömska?
I sökandet efter ett svar gör författaren jämförelser med tre andra samtida kokböcker skrivna av Susanna Egerin, Margareta Elzberg och Johan Winberg. För en djupare förståelse av böckernas innehåll delges även den kulturhistoria som råvarorna och livsmedlen bär på. Boken visar att kokböckerna inte uppstod ur ett vakuum, utan var bärare av en lång tids komplex gastronomisk historia.
Ett enkelt svar på Wargs framgång och popularitet kan inte ges men författaren pekar ut ett flertal faktorer som påverkat.
Boken innehåller dessutom ett kapitel där recept ur Wargs kokbok tillagats. Det gjordes vid Forskningsrestaurangen, Umeå universitet.
Universus Press AB 9789187439742 -
Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat,...
Inbunden bok.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Universus Press AB. 2022. 164 sidor. Oläst. Förlagsny.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789187439742
- Titel
- Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Universus Press AB
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 164 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 150 x 227 mm Ryggbredd 14 mm
- Vikt
- 417 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Anna Christina Warg, mer känd som Cajsa Warg, arbetade som husföreståndarinna, mamsell, i det Klinckowströmska hushållet i Stockholm. Hon utkom med sin kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber år 1755 på egen bekostnad. Den gavs ut i 14 upplagor och översattes till tre språk, bland dem tyska.
Varför blev Wargs kokbok så framgångsrik och än idag är vittbekant medan övriga kokböcker från 1700-talet inte lyckades och sedermera föll i glömska?
I sökandet efter ett svar gör författaren jämförelser med tre andra samtida kokböcker skrivna av Susanna Egerin, Margareta Elzberg och Johan Winberg. För en djupare förståelse av böckernas innehåll delges även den kulturhistoria som råvarorna och livsmedlen bär på. Boken visar att kokböckerna inte uppstod ur ett vakuum, utan var bärare av en lång tids komplex gastronomisk historia.
Ett enkelt svar på Wargs framgång och popularitet kan inte ges men författaren pekar ut ett flertal faktorer som påverkat.
Boken innehåller dessutom ett kapitel där recept ur Wargs kokbok tillagats. Det gjordes vid Forskningsrestaurangen, Umeå universitet.
9789187439742 -
FRI FRAKT inrikes
- ISBN
- 9189630254
- Titel
- Sex svenska 1700-tals menyer
- Författare
- Söderlind, Ulrica - Svensson, Knut E.
- Utgivningsår
- 2019
- Språk
- Svenska
9189630254 -
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 17...
Pocketbok. Grenadine. 2008. 187 sidor.
Nära nyskick. Ett litet veck på hörnet på pärmens framsida. Oläst bok. En bok för alla historieätare!
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329700
- Titel
- På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 187 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 120 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Koffsan var en av hundratals sjökrogar som fanns vid Sveriges kuster under mitten av 1700-talet. Här, på väg in mot Stockholm, kom resande på Mälaren, från slott och kojor, och sökte tak och mat. Bevis finns för en exklusiv publik såväl som en för tiden oväntat välkryddad meny. I en bok grundad på en intressant forskningsuppsats redogör Ulrica Söderlind för hur denna unika arkeologiska undersökning gett oss fakta om hur en restaurang på 1700-talet serverade, lagade och kryddade sin mat. Detta är inte minst intressant eftersom en av gästerna var ingen mindre än Carl von Linné! Boken På krogen med Linné började som forskning om de mycket vanliga, men nästan outforskade svenska sjökrogarna. Drottning Kristina utfärdade dekret om att en sjökrog skulle finnas var tionde sjömil längs våra farbara kuster. De var vad vägkrogarna är för dagens långtursturister fast kulinariskt långt intressantare. På sjökrogen Koffsan väster om Stockholm har författaren Ulrica Söderlind dels genom utgrävningar och dels genom omfattande annan forskning kartlagt både besökare och matvanor på 1700-talets svenska sjökrogar. En av gästerna som enligt dokumenterade källor besökt Koffsan var själve Carl von Linné. Genom ett intrikat detektivarbete och studier både i London av Linnés botaniska kartläggningar, den lokala floran och många historiska recept har Ulrica Söderlind knutit ihop detta till en fascinerande läsning om både mat och kroghistoria. I boken finns en mängd intressanta illustrationer gjorda av marinarkeologen Björn Wallbom liksom fint matfoto på de historiskt kartlagda och oväntat kryddiga rätterna. Fotografierna togs av matfotografen Knut E. Svensson. Ulrica Söderlind har sedan 10-årsåldern varit mat- och dryckesintresserad. Sin praktiska utbildning fick hon på olika restaurangskolor innan ett yrkesliv tog vid ombord fartyg i den svenska handelsflottan och på restauranger på land. Den sista anställningen var i Nobelköket, Stockholms Stadshus, innan högre grundutbildning tog vid. Utbildningen har mynnat ut i filosofie magister-examina i marinarkeologi och i ekonomisk-historia. Filosofie doktors examen avlades 2006 i ekonomisk-historia med den tvärvetenskapliga avhandlingen Skrovmål som handlar om mat och dryck i den svenska flottan åren 1500 1800.
Grenadine 9789185329700 -
Pyttipanna-träffar : den svenska Traktörklubb...
Inbunden bok. Roos & Tegner. 1 uppl. 2015. 176 sidor.
Nyskick. Boken är förlagsny och oläst bok.
Under krigsåret 1943 bildade Tore Wretman tillsammans med Gunnar Jansson och Sigvard Edberg den svenska Traktörklubben i Tores mammas kök. Traktörklubben hade en föregångare i Traktörsocieteten, som var verksam tills läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789187439186
- Titel
- Pyttipanna-träffar : den svenska Traktörklubbens första 60 år och dess betydelse för den svenska restaurangnäringen
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Roos & Tegner
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 176 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 157 x 235 mm Ryggbredd 15 mm
- Vikt
- 360 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Under krigsåret 1943 bildade Tore Wretman tillsammans med Gunnar Jansson och Sigvard Edberg den svenska Traktörklubben i Tores mammas kök. Traktörklubben hade en föregångare i Traktörsocieteten, som var verksam tills skråväsendet avskaffades.
Ändamålet med Traktörklubben var att skapa ett intimt och kamratligt samarbete till det urgamla traktöryrkets fromma. De tre grundarna hade lärt sig restaurangyrket den hårda vägen. Som ett sätt att höja yrkets status arbetade de för en ordentlig yrkesutbildning. Hjärtefrågorna för klubben har alltsedan dess varit nyrekrytering, utveckling och utbildning.
Boken handlar om Traktörklubbens verksamhet under dess första sextio år, 19432003, och dess betydelse för svensk restaurangnäring. Medlem blir man genom en förfrågan från klubbens medlemmar. Ännu har inget tackat nej till erbjudande om medlemskap. Klubben har idag ett 90-tal medlemmar.
Roos & Tegner 1 9789187439186 -
Skrovmål. Kosthållning och matlagning i den s...
Dekorerat förlagsband. Dedikation. Boken är i gott skick. 2006
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9173310026
- Titel
- Skrovmål : kosthållning och matlagning i den svenska flottan från 1500-tal till 1700-tal
- Författare
- Ulrica Söderlind
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 277 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 162 x 225 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 596 g
- Språk
- Svenska
9173310026 -
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 17...
Pocketbok. Grenadine. 2008. 187 sidor.
Nyskick. Förlagsny och oläst. Flera ex i lager
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329700
- Titel
- På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 187 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 120 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Koffsan var en av hundratals sjökrogar som fanns vid Sveriges kuster under mitten av 1700-talet. Här, på väg in mot Stockholm, kom resande på Mälaren, från slott och kojor, och sökte tak och mat. Bevis finns för en exklusiv publik såväl som en för tiden oväntat välkryddad meny. I en bok grundad på en intressant forskningsuppsats redogör Ulrica Söderlind för hur denna unika arkeologiska undersökning gett oss fakta om hur en restaurang på 1700-talet serverade, lagade och kryddade sin mat. Detta är inte minst intressant eftersom en av gästerna var ingen mindre än Carl von Linné! Boken På krogen med Linné började som forskning om de mycket vanliga, men nästan outforskade svenska sjökrogarna. Drottning Kristina utfärdade dekret om att en sjökrog skulle finnas var tionde sjömil längs våra farbara kuster. De var vad vägkrogarna är för dagens långtursturister fast kulinariskt långt intressantare. På sjökrogen Koffsan väster om Stockholm har författaren Ulrica Söderlind dels genom utgrävningar och dels genom omfattande annan forskning kartlagt både besökare och matvanor på 1700-talets svenska sjökrogar. En av gästerna som enligt dokumenterade källor besökt Koffsan var själve Carl von Linné. Genom ett intrikat detektivarbete och studier både i London av Linnés botaniska kartläggningar, den lokala floran och många historiska recept har Ulrica Söderlind knutit ihop detta till en fascinerande läsning om både mat och kroghistoria. I boken finns en mängd intressanta illustrationer gjorda av marinarkeologen Björn Wallbom liksom fint matfoto på de historiskt kartlagda och oväntat kryddiga rätterna. Fotografierna togs av matfotografen Knut E. Svensson. Ulrica Söderlind har sedan 10-årsåldern varit mat- och dryckesintresserad. Sin praktiska utbildning fick hon på olika restaurangskolor innan ett yrkesliv tog vid ombord fartyg i den svenska handelsflottan och på restauranger på land. Den sista anställningen var i Nobelköket, Stockholms Stadshus, innan högre grundutbildning tog vid. Utbildningen har mynnat ut i filosofie magister-examina i marinarkeologi och i ekonomisk-historia. Filosofie doktors examen avlades 2006 i ekonomisk-historia med den tvärvetenskapliga avhandlingen Skrovmål som handlar om mat och dryck i den svenska flottan åren 1500 1800.
Grenadine 9789185329700 -
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 17...
Pocketbok. Grenadine. 2008. 187 sidor.
Nära nyskick. Förlagsny och oläst. Gulnad upptill, lite nött i hörnen. Flera ex i lager
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329700
- Titel
- På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 187 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 120 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Koffsan var en av hundratals sjökrogar som fanns vid Sveriges kuster under mitten av 1700-talet. Här, på väg in mot Stockholm, kom resande på Mälaren, från slott och kojor, och sökte tak och mat. Bevis finns för en exklusiv publik såväl som en för tiden oväntat välkryddad meny. I en bok grundad på en intressant forskningsuppsats redogör Ulrica Söderlind för hur denna unika arkeologiska undersökning gett oss fakta om hur en restaurang på 1700-talet serverade, lagade och kryddade sin mat. Detta är inte minst intressant eftersom en av gästerna var ingen mindre än Carl von Linné! Boken På krogen med Linné började som forskning om de mycket vanliga, men nästan outforskade svenska sjökrogarna. Drottning Kristina utfärdade dekret om att en sjökrog skulle finnas var tionde sjömil längs våra farbara kuster. De var vad vägkrogarna är för dagens långtursturister fast kulinariskt långt intressantare. På sjökrogen Koffsan väster om Stockholm har författaren Ulrica Söderlind dels genom utgrävningar och dels genom omfattande annan forskning kartlagt både besökare och matvanor på 1700-talets svenska sjökrogar. En av gästerna som enligt dokumenterade källor besökt Koffsan var själve Carl von Linné. Genom ett intrikat detektivarbete och studier både i London av Linnés botaniska kartläggningar, den lokala floran och många historiska recept har Ulrica Söderlind knutit ihop detta till en fascinerande läsning om både mat och kroghistoria. I boken finns en mängd intressanta illustrationer gjorda av marinarkeologen Björn Wallbom liksom fint matfoto på de historiskt kartlagda och oväntat kryddiga rätterna. Fotografierna togs av matfotografen Knut E. Svensson. Ulrica Söderlind har sedan 10-årsåldern varit mat- och dryckesintresserad. Sin praktiska utbildning fick hon på olika restaurangskolor innan ett yrkesliv tog vid ombord fartyg i den svenska handelsflottan och på restauranger på land. Den sista anställningen var i Nobelköket, Stockholms Stadshus, innan högre grundutbildning tog vid. Utbildningen har mynnat ut i filosofie magister-examina i marinarkeologi och i ekonomisk-historia. Filosofie doktors examen avlades 2006 i ekonomisk-historia med den tvärvetenskapliga avhandlingen Skrovmål som handlar om mat och dryck i den svenska flottan åren 1500 1800.
Grenadine 9789185329700 -
Skrovmål : kosthållning och matlagning i den...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2006. 277 sidor.
Mycket gott skick. Kartonnage. Namnteckning. ISBN 9173310026. Stämpel "Recensionsex" på snittet
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9173310026
- Titel
- Skrovmål : kosthållning och matlagning i den svenska flottan från 1500-tal till 1700-tal
- Författare
- Ulrica Söderlind
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 277 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 162 x 225 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 596 g
- Språk
- Svenska
Carlsson 1 9173310026 -
På krogen med Linné - sjökrogar och svenk 170...
Grenadine. Första uppl. 2008. 188 s. Originalupplaga. 17,8x10,9cm. 113 gram.
Nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329700
- Titel
- På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
- Författare
- Söderlind, Ulrica
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 187 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 180 mm Ryggbredd 12 mm
- Vikt
- 120 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Koffsan var en av hundratals sjökrogar som fanns vid Sveriges kuster under mitten av 1700-talet. Här, på väg in mot Stockholm, kom resande på Mälaren, från slott och kojor, och sökte tak och mat. Bevis finns för en exklusiv publik såväl som en för tiden oväntat välkryddad meny. I en bok grundad på en intressant forskningsuppsats redogör Ulrica Söderlind för hur denna unika arkeologiska undersökning gett oss fakta om hur en restaurang på 1700-talet serverade, lagade och kryddade sin mat. Detta är inte minst intressant eftersom en av gästerna var ingen mindre än Carl von Linné! Boken På krogen med Linné började som forskning om de mycket vanliga, men nästan outforskade svenska sjökrogarna. Drottning Kristina utfärdade dekret om att en sjökrog skulle finnas var tionde sjömil längs våra farbara kuster. De var vad vägkrogarna är för dagens långtursturister fast kulinariskt långt intressantare. På sjökrogen Koffsan väster om Stockholm har författaren Ulrica Söderlind dels genom utgrävningar och dels genom omfattande annan forskning kartlagt både besökare och matvanor på 1700-talets svenska sjökrogar. En av gästerna som enligt dokumenterade källor besökt Koffsan var själve Carl von Linné. Genom ett intrikat detektivarbete och studier både i London av Linnés botaniska kartläggningar, den lokala floran och många historiska recept har Ulrica Söderlind knutit ihop detta till en fascinerande läsning om både mat och kroghistoria. I boken finns en mängd intressanta illustrationer gjorda av marinarkeologen Björn Wallbom liksom fint matfoto på de historiskt kartlagda och oväntat kryddiga rätterna. Fotografierna togs av matfotografen Knut E. Svensson. Ulrica Söderlind har sedan 10-årsåldern varit mat- och dryckesintresserad. Sin praktiska utbildning fick hon på olika restaurangskolor innan ett yrkesliv tog vid ombord fartyg i den svenska handelsflottan och på restauranger på land. Den sista anställningen var i Nobelköket, Stockholms Stadshus, innan högre grundutbildning tog vid. Utbildningen har mynnat ut i filosofie magister-examina i marinarkeologi och i ekonomisk-historia. Filosofie doktors examen avlades 2006 i ekonomisk-historia med den tvärvetenskapliga avhandlingen Skrovmål som handlar om mat och dryck i den svenska flottan åren 1500 1800.
9789185329700 -
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn