Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Flicka genom sekel / Elsi Rydsjö

Flicka genom sekel / Elsi Rydsjö

Inbunden bok Stockholm : Bonnier, . Svenska uppl. 2005. 259, [2] sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Kvinnoskildringar; Svensk skönlitteratur: romaner och noveller.. [Vem är flickan från 1600-talet, och vad grubblar hon på? Trehundra år efter att bilden snidats står doktor Elsebet Berggren, kvinnoläkare i Malmö, och undrar över Anne Hansdatter Friis och hennes gåtfulla ansikte. Sekel har gått, men ännu finns det många som hjälper ovälkomna barn från livet. Elsebets familj drabbas när hennes sextonårige styvson gör en flicka gravid. Hon engagerar sig i arbetet på mödrahemmet i Fosie. ] . Kartonnage. Absolut nyskick, oläst. Mått 14 x 22 x 2,3 cm. Vikt 600g. Skickas inom 1 -2 dagar.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100107948
Titel
Flicka genom sekel
Författare
Elsi Rydsjö
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2005
Omfång
259 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
140 x 220 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
494 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Anna Hansdatter, som levde i början av 1600-talet, står som symbol för denna nya roman av Elsi Rydsjö. En träskulptur av Anne återfinns i Sankt Petri kyrka i Malmö.
 Den fattiga och föräldralösa Anne togs tillsammans med sin syster om hand av rådman Engelbret Friis, som gav flickorna uppfostran och utbildning, och när Anne blev giftasvuxen tog han henne till sin hustru. Ingen vet hur hennes liv hade gestaltat sig om inte Engelbret kommit i hennes väg. Trehundra år efter det att bilden snidades står Elsebet Berggren, kvinnoläkare i Malmö och hustru till lektor Hilding Berggren, och betraktar Anne Hansdatter Friis och hennes gåtfulla ansikte. Är det sina sentida medsystrar Anne tänker på, och anar hon deras öden? Sekel har gått, men ännu föds många barn oönskade och ovälkomna, med mödrar som i många fall varken kan eller vill ta hand om dem. Fortfarande finns också änglamakerskor som hjälper sådana olycksbarn från livet, och alltför ofta mister också de unga mödrarna livet genom deras slarv och oskicklighet.
 Också Elsebets familj drabbas, när hennes sextonårige styvson i sitt unga oförstånd gör en ung flicka med barn. Detta slutar i katastrof utan att Elsebet fått någon möjlighet att ingripa. Alla tragiska kvinnoöden Elsebet som läkare kommer i kontakt med berör henne djupt, och genom den unge styvsonens olycksbringande förvillelse har hon nu också personligen kommit mycket nära en ung kvinnas olycksöde. Hon har hört talas om pastorsfrun Anna Isbergs och polismästarfrun Louise Westessons mödrahem i Fosie och beslutar sig nu att vid sidan av sin praktik delta i arbetet där så mycket hon kan för att lindra och hjälpa.Flicka genom sekel är en gripande roman om kvinnor som så sent som under 1900-talets början var helt beroende av sina män och deras sociala status. Den ogifta kvinnan fick kämpa hårt för att på egen hand skapa sig en dräglig tillvaro, men alla förmådde inte kämpa emot tidens fördomar och förtryck.