Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Franco : diktator på livstid

Franco : diktator på livstid

Inbunden bok Norstedts. 1 uppl. 2012. 415 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789113029955
Titel
Franco : diktator på livstid
Författare
Roger Älmeberg
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2012
Omfång
415 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
161 x 232 mm Ryggbredd 32 mm
Vikt
714 g
Språk
Svenska
Baksidestext
De senaste åren har bearbetningen av Francos diktatur och inbördeskriget på allvar börjat i Spanien. Rehabilitering av offer för diktaturen har gått hand i hand med opartisk forskning kring inbördeskriget där även avrättningar och tortyr utförda av republikanerna lyfts fram.

Vem var då Franco - en av Europas mest framgångsrika diktatorer under modern tid? Hans tid vid makten var 36 år, betydligt längre än Stalins, Hitlers och Mussolinis. Här berättas nu historien om hur en tillbakadragen pojke utvecklas till en framgångsrik militär och maktmänniska.

Francisco Franco föddes 4 december 1892 i staden El Ferrol i Galizien vid Atlantkusten. Modern var djupt religiös och blev den som fick hålla ihop familjen medan fadern rumlade om och ofta var borta. Tre söner och två döttrar fanns i äktenskapet. Han övergav familjen samma år som den 14-årige Francisco Franco skrevs in i infanteriets akademi i Toledo.

Francos avgörande militära karriär skedde i dåvarande Spanska Marocko. Han befordrades snabbt genom sitt modiga och systematiska ledarskap över de införda reguljära trupperna och senare som befälhavare i den nybildade spanska främlingslegionen.

Han anslöt sig sent till gruppen av konspirerande militärer inför upproret mot den spanska regeringen i juli 1936. Genom en blandning av tur, skicklighet och förslagenhet visade Franco under inbördeskriget att han inte bara var en duglig general - som politiker visade han ännu större skicklighet.

Den 1 april 1939 förklarade Franco seger i inbördeskriget. Segertåget i Madrid hölls den 22 maj 1939. Sedan behöll han makten till sin död den 20 november 1975.