Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Kärleken är dödens motsats

Kärleken är dödens motsats

Brombergs 2008. Inbunden med skyddsomslag, 53 sidor.

Nära nyskick. ?I den här trakten försöker även enbenta ta värvning?, lyder en emblematisk mening i Roberto Savianos korta berättelse Kärleken är dödens motsats. Trakten är Neapel och Syditalien, och värvning innebär försörjning. Påpassligt inför den mordhotade författarens besök i Stockholm ger Brombergs ut denna tunna skrift, ett reportage som kretsar kring 17-åriga Maria som förlorat sin fästman Enzo i den ?fredsbevarande? insatsen i Afghanistan.

Hemma i Italien går Maria och väntar på att Enzo ska komma hem så att de äntligen kan gifta sig; ­genom pengarna han tjänar som soldat får de råd med det. I stället sprängs Enzo i luften av talibanerna och hon blir änka, klädd i svart som de flesta kvinnor omkring henne. Det är ingen idé att byta ut de svarta kläderna, det kommer alltid fler att sörja och för att stå ut lär man sig att betrakta allt som händer som oundvikligt.

?Det finns nästan ingen här i trakten som inte minst en gång har funderat på att ta värvning?, skriver Saviano. I övriga landet förknippas ordet krigsveteran med ?vithåriga före detta partisaner?, i södra Italien är de unga. I den miljön uppstår konkurrens om vems krig som var svårast och viktigast, vilka umbäranden som var mest outhärdliga, om det var Bosnien och Kosovo på 90-talet, eller Libanon, Irak och Afghanistan på 00-talet. Soldaterna vill att det är just deras krig som folk minns, men så fort det kommer ett nytt uppdrag att åka till faller de äldre krigen i glömska.

Och under tiden övertygar sig Maria om att hon kan slita Enzo från döden genom att fortsätta älska honom, ty kärleken är dödens motsats som det står i sången av Sergio Bruni och som vägleder Maria i hennes förtvivlan.

Särskilt krigets helvete skildrar Saviano konkret och ickespekulativt. Inte från fronten utan från berättelserna i efterhand på platsen soldaterna lämnar och återvänder till, där släkten väntar, fruktar och hoppas medan de får e-post med fotografier från krigsskådeplatserna. Roberto Savianos uppsåt och känsla är alldeles genuina, men hans text är lite undflyende. Gestalterna får inte riktigt kropp och ort, bildspråket är mer ambitiöst än exakt och den elegiska stil­en lite för medveten om sig själv.

Men det väsentliga just nu är givet­vis inga sådana futtigheter utan att Saviano får så mycket uppmärksamhet och stöd att camorran inte kan komma åt honom. Dödshotet härrör från den enorma framgången häromåret i Italien och världen med boken ?Gomorra? om Neapels maffia.Lena Andersson

kultur@svd.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173372084
Titel
Kärleken är dödens motsats
Författare
Roberto Saviano
Förlag
Brombergs
Utgivningsår
2008
Omfång
53 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
116 x 184 mm Ryggbredd 10 mm
Vikt
136 g
Språk
Svenska
Baksidestext
»Le Clézio fick Nobelpriset, den här är fullt i samma klass. Det går inte att skriva bättre än så här. Det är bland det bästa jag har läst på jättelänge. En femma.«

- Magnus Utvik, Gomorron Sverige

I Kärleken är dödens motsats berättar Roberto Saviano om den sjuttonåriga Maria som just mist sin pojkvän Enzo. Liksom många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och utgöra grundplåten för ett banklån. Men under uppdraget dör Enzo i ett sprängattentat. Maria beskriver sin sorg, ensamhet och vilsenhet. Trots sina unga år lever hon som en änka, oftast svartklädd. Hon vill inte riktigt förstå att Enzo är död.

Maria minns orden i en vacker sång »Om kärleken är dödens motsats« av Sergio Bruni och är övertygad om att hon kan hålla kvar Enzo, slita honom från döden genom att fortsätta älska honom. Det enda som hjärtat fortfarande lyssnar till och förstår: dödens motsats.