Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 59 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Inbunden bok Folkuniversitetets Akademiska Press. 2016. 298 sidor.

Nära nyskick. Den norske karikatyrtecknaren Ragnvald Blix arbetade tillsammans med Torgny Segerstedt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning mot Hitler och nazismen. I boken finns bl. a. massor av exempel på teckningar som var införda i Handelstidningen, här med kommentarer.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 59 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185359158
Titel
Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler
Förlag
Folkuniversitetets Akademiska Press
Utgivningsår
2016
Omfång
298 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
217 x 232 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
1100 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den norske karikatyrtecknaren Ragnvald Blix (1882–1958) var känd för sin skarpa blick och bitande humor. Mest berömd blev Blix för sitt engagemang mot Hitler och nazismen. Tillsammans med Torgny Segerstedt stod han i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning upp för det fria ordet i en tid då många valde att tiga. Boken är rikt illustrerad med över 150 av Blix’ mästerliga teckningar. Dessa utgör en koncentrerad och lättillgänglig historieskrivning över de totalitära regimernas framväxt under första halvan av 1900-talet. Detta gör boken relevant i en tid då nationalistiska och rasistiska ideologier återigen är på frammarsch i Europa och det fria ordet är under ständig attack. Rikke Petersson har varit lektor i svenska vid universitetet i Münster. År 2007 tilldelades hon Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Hon har skapat flera uppmärksammade utställningar om Ragnvald Blix. Röster om boken "Historien, också den grymmaste, rymmer även en god portion humor. Jag kan tänka mig få bättre sätt att på en och samma gång få en insiktsfull lektion i 1900-talets krigserfarenheter och ha oförskämt kul än att läsa och begrunda Rikke Peterssons bok om denne kände norske karikatyrtecknare." – Dick Harrison, Årets böcker, Svenska Dagbladet "I år fyller den svenska tryckfriheten 250 år. Jag har svårt att tänka mig ett angenämare sätt att hedra födelsedagsbarnet än att snarast skaffa sig ett exemplar av Rikke Peterssons rikt illustrerade och personliga biografi över Ragnvald Blix" – Carsten Palmaer, Aftonbladet