Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
STALINS MORD I KATYN och dess historiska efterspel 1940-2010

STALINS MORD I KATYN och dess historiska efterspel 1940-2010

Inbunden bok Carlsson. 1 uppl. 2010. 223 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Sanningen och hela händelseförloppet bakom, under och efter den i väst accepterade sovjetiska lögnen och förnekelsen kring Katyn-massakern i april 1940 när drygt 21 000 polacker avrättades på order av Stalin. T o m kommunismens fall 1989 spreds sovjetiska lögner och förnekelser om massmorden, diplomatiskt accepterat av västländerna. Och ännu är Katyn ett starkt politiskt laddat ord. Illustrerad, fotografier och dokument löpande i texten. Inbundet förlagsband med skyddsomslag. 8:o. 215x140x23 mm. 440 g. Gallrat biblioteksex i mycket fint skick, omslaget täckt med skyddande bokplast och fastmonterat i pärmarna (snyggt monterat), små diskreta stämplar, streckkod, biblioteksetikett, ej lånekortsficka. [9423] /---/ Dra fördel av enhetsfrakten och beställ fler böcker i samma leverans. Klicka på säljarens länk nedan (alternativt ovan: "Sökalternativ", skriv "House of Estelle" i fältet för säljare) samt ange sökord (författare, titel, specifikt sökord...) i fältet "Sök...". Trunkera (*) del av ord (t ex handb* för handbok, handböcker, handbook(s) etc) så blir sökträffarna fler.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173313094
Titel
Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel 1940-2010
Författare
Peter Johnsson
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2010
Omfång
223 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
142 x 216 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
438 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Ny upplaga kommer den 20 september!

Den 5 mars 1940 beslöt det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå att 15 000 polska officerare som sedan andra världskrigets början hölls fångna i tre olika läger skulle avrättas tillsammans med ytterligare 11 000 polska fångar. Avrättningarna, som inleddes i april, skedde genom nackskott. Det symboliska namnet för dessa mord har blivit "Katyn" det skogsområde utanför Smolensk där en tredjedel av officerarna avrättades.
Senare under kriget hävdade Stalin att morden begåtts av Tyskland, som invaderade Smolensk-området. Stalins lögn om morden i Katyn blev till en av de mest omhuldade och seglivade lögnerna i det kommunistiska Sovjetunionen.
Det dröjde fram till 1990 innan Ryssland erkände att avrättningarna skett på Stalins order. Då överlämnades dokumenten till den polska regeringen.
Detta är den första bok som beskriver helheten och är i högsta grad en politisk historia.

Peter Johnsson är författare och journalist, bosatt i Warszawa sedan nästan 30 år. Han är utrikeskorrespondent för Göteborgsposten. Han har under senare år utkommit med två stora verk om Polen, senast Polen i historien (2009).

Sagt om boken:
Om alla dessa lögner, halvsanningar och undanflykter har Peter Johnssson skrivit en utmärkt källkritisk bok som med obarmhärtig skärpa avslöjar en av det kalla kriget mest kontroversiella skrönor och slutgiltigt avslöjar sanningen om denna ohyggliga förbrytelse.
Håkan Arvidsson, Svenska Dagbladet

Johnssons osentimentala journalistprosa är effektiv. Peter Fällmar Andersson, Helsingborgs Dagblad