Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Det medeltida Skåne : en arkeologisk guidebok

Det medeltida Skåne : en arkeologisk guidebok

Häftad bok Historiska Media. 2007. 320 sidor.

Mycket gott skick. en guidebok som behandlar landskapet ur ett arkeologiskt perspektiv. Hur Skåne såg ut under medeltiden.En viktig del av det danska riket med Lund som kyrkligt och kulturellt centrum.

Mycket bra recensioner

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789185377916
Titel
Det medeltida Skåne : en arkeologisk guidebok
Författare
Peter Carelli
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2007
Omfång
320 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
147 x 209 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
669 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det medeltida Skåne är en guidebok till landskapet sett ur ett arkeologiskt perspektiv. Under medeltiden var Skåne en viktig del av det danska riket, ett faktum som har kommit att påverka landskapet på en rad olika sätt. Det danska inflytandet löper som en röd tråd genom hela boken.

Peter Carelli beskriver här vad som utmärker det bördiga skånska jordbruket och Öresunds betydelse för långväga sjötransporter. I ett avsnitt om kyrkor och kloster får vi läsa om Skånes kristnande och medeltidens religiösa liv. Domkyrkan i Lund och klostren i Dalby, Herrevad, Bosjö och Bäckaskog presenteras utförligt. Skåne är även rikt på borgar och befästningar. En av de mest kända är Glimmingehus, som också pryder omslaget till denna bok.


Här beskrivs även den specifika stadskultur som växte fram under medeltiden. Bland städerna som presenteras finns Lund, Helsingborg, Malmö, Ystad, Landskrona, Ängelholm, Båstad och Trelleborg.

Peter Carelli är docent i historisk arkeologi och 1:e antikvarie vid Dunkers Kulturhus. Han disputerade 2001 med avhandlingen En kapitalistisk anda: kulturella förändringar i 1100-talets Danmark.