Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 59 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Ett annat liv

Ett annat liv

av

Nyskick. Norstedts. 2008. 534 sidor. Inbunden med skyddsomslag. 750 gram. Förlagsny bok. Augustpriset 2008. Egentligen är det väl tveksamt om P O Enquists nya bok, Ett annat liv, kan betecknas som ?sakprosa?. Ett slags självbiografi är den onekligen men ofullständig, tvetydig och full av luckor. Mest liknar den en utvecklingsroman i tre akter, diktad med Enquists sedvanliga berättartekniska briljans och sinne för dramatik. Första akten, Oskuld, utspelar sig i Västerbotten, där den ­faderlöse lille Per-Ola en snäll och idrottsintresserad gosse växer upp i byn Hjoggböle som ende son till byns strängt religiösa lärarinna. Den fromma miljön känns igen från tidigare romaner och tv-program men skildras här mer rättframt än tidigare, möjligen därför att mamman och and­ra äldre släktingar inte längre finns i livet. Andra akten, ?En starkt upplyst plats, skildrar hur den vuxne ynglingen reser ut i världen och efter åtskilliga mödor gör sig ett namn som höjdhoppare, romanförfattare, socialdemokratisk kulturjournalist och dramatiker, till att börja med i Uppsala, senare i den internationella offentligheten. När ridån går ned för denna akt är han redan en världsberömd men också kontroversiell författare, som just brutit upp från sin första fru och sina barn för att bosätta sig i Köpenhamn med sin nya kärlek, som passande nog råkar vara regissör och teaterchef på Det Kongelige Teater, där man spelar Enquists pjäser. Tredje akten, In i mörkret, skildrar hur han efter flytten till Danmark kommer in i en svår kris som gör att han inte längre kan skriva och nästan dör i alkoholism. Först efter en lång serie förödmjukande upplevelser på olika alkoholistanstalter kommer han ut på andra sidan, beredd att börja ett annat liv och en ny fas i författarskapet den som inleds med Kapten Nemos bibliotek (1991) och fortsätter med flera starka romaner och skådespel under senare år. Av denna utvecklingshistoria har blivit en fascinerande berättelse och samtidigt en fortlöpande kommentar till det egna författarskapet. Det vimlar av mer eller mindre dolda referenser till föregående Enquisttexter, som oftast visar sig ha rötter i tidiga upplevelser. Han betonar gärna själv att det bästa han skriver vuxit fram ur dessa upplevelser, och att det är genom att återknyta till barndomsmiljön som han lyckas övervinna sin kris och återuppstå som diktare. Antagligen har han också rätt i detta. Inte på så vis att allt han skriver nödvändigtvis måste handla om Hjoggböle men på så vis att det han skriver måste vara förankrat i en värld där han själv är hemmastadd. Det är när han inte känner sig hemma till exempel i Paris schangtila salar på 80-talet som det går galet. Det är då han tappar fotfästet och faller tungt. Därför är det också första och sista delen i den här boken som är mest övertygande, både som litteratur och historieskrivning. Helt underbar är till exempel berättelsen om hur den lille Per-Ola tvingas av sin mamma att bekänna minst en synd varje vecka men inte kan ko

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 59 SEK Betala med Swish


Förlagsfakta

ISBN
9789113018935
Titel
Ett annat liv
Författare
Per Olov Enquist
Förlag
Norstedts
Utgivningsdatum
20080828
Omfång
534 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
143 x 216 mm Ryggbredd 40 mm
Vikt
721 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Liksom Strindberg skrev om sitt liv i tredje person, i Tjänstekvinnans son, skriver PO Enquist om sig själv som "honom", den faderlöse lärarinnpajken från Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets här och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt ensam och ritade kartor, förvånades senare över hur lilla Hjoggböle fick lika många författare som spenar på ett kojuver. Han, vars barndoms värld inte sträckte sig längre än till Bureå, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn. Pjäsen Tribadernas natt förde honom ända till Broadway. Men mitt i framgången en framväxande personlig kris. Som författare ett stort internationellt genombrott. Men när allting gick så bra, hur kunde det gå så illa. Ett annat liv är den dramatiska historien om detta. Den är en memoarbok som med humor, värme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vår tids stora författarskap.