Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Verner von Heidenstam Ett liv

Verner von Heidenstam Ett liv

Inbunden bok Bonniers. 2006. Inbunden med skyddsomslag, 673 sidor. Nära nyskick, skyddsomslaget i mycket gott skick. Bonniers. 1:1 uppl. 2006. 671 sidor s. Inbunden. 23,3x16,5cm.

Nyskick. Skyddsomslag finns i nära nyskick. Illustrerad i s/v. Allt har, jag vräkt i sjön, hustru, hem, vänner och släkt, anseende, arbetsförmåga och själsfrid. Och hvad har jag vunnit!! Ett helvete inom mig själf? Så skriver Verner von Heidenstam i ett brev 1894. Hans liv är sannerligen dramatiskt och fyllt av paradoxer. Han lever i många år utomlands samtidigt som han är den nya fosterlandskänslans främste skald. Han ser den växande arbetarrörelsen dess främsta kampsång, samtidigt som han lever aristokratiskt tillbakadragen på slott och herrgårdar. Och han längtar efter ett stilla harmoniskt liv samtidigt som han gifter och skiljer sig tre gånger och därtill får en utomäktenskaplig son. Hittills opublicerade brev och dagboksanteckningar kastar ett nytt ljus över vår siste nationalskald, denna märkliga människa som var en beundrad kulturell ledargestalt och en charmfull, spirituell man eftersökt i alla sällskap, men han kom också att bli förtalad och förföljd. Här visas hur hans storartade litterära verk är tätt knutet till hans liv och är lika levande nu som då, och skildringen av hans kärleks- och vänskapsförhållanden ger en gripande bakgrund till hans författarskap. Per I. Gedins medryckande engagemang och starka mlevelse gör denna heltäckande biografi över Verner von Heidenstam och hans tid till ett stort läsäventyr. Recension: Han var ett kräk till karl Det spelar ingen roll hur mycket man än försöker förskjuta perspektiven eller göra smärre eller större justeringar i bakgrundsteckningen. Verner von Heidenstam var livet igenom en orimligt självupptagen, ofta elak egoist som nästan alltid och i alla lägen satte sig själv och sina egna intressen i främsta rummet. Hans offentliga framtoning - hans roll, om man så vill - var det betydelsefullaste i hans liv. Han ville vara "den förste", ledaren och diktarfursten. Att erövra och behålla sin position och sitt inflytande styrde hans liv och agerande. Sina kvinnor - tre hustrur och flera älskarinnor därtill Kate Bang som han vägrade gifta sig med - behandlade han minst sagt illa. Han satte alltid, och i alla situationer, sina krav och förväntningar högre än deras behov och känslor. Han dikterade och bestämde, och de fick lydigt anpassa sig. Dessutom var hans hustrur mycket yngre än han själv, förutom hans första fru Emilia Uggla som i stället var moderligt omhändertagande och undfallande. Greta Sjöberg var till exempel femton år när Heidenstam, själv fyrtiotvå, började uppvakta henne. Det kan inte varit någon större utmaning för den bortskämde aristokraten Heidenstam att ta kommandot i hemmet. Som barn flydde han undan en kall och oförstående fader in i en vidsträckt och utbroderad fantasivärld. Riket han skapade hette Lajsputta, han befolkade det med undersåtar och soldater i form av små träddockor. Där, dit faderns hårda bli

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100111325
Titel
Verner von Heidenstam : ett liv
Författare
Per I. Gedin
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2006
Omfång
673 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
165 x 235 mm Ryggbredd 50 mm
Vikt
1296 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Våren 1888 utkommer en diktsamling, Vallfart och vandringsår, av den okände författaren Verner von Heidenstam. Den förändrar i ett slag den svenska litteraturens utseende. Nu inleds 1890-talets guldålder – snart debuterar Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Erik Axel Karlfeldt och Hjalmar Söderberg. Heidenstam blir den nya författargenerationens självklara ledare. Han är charmfull, spirituell och eftersökt i alla sällskap – inte minst – av damerna.  Heidenstam är rastlöst verksamhet på alla fronter. Han grundar Författareföreningen, skapar en ledande liberal kulturtidning i Svenska Dagbladet och deltar i debatter i pressen. Men framförallt är han skald – älskad av nya generationer och angripen av det oskarianska etablissemanget, med Svenska Akademien i spetsen.  Hans liv är dramatiskt och fyllt av paradoxer. Han lever i många år utomlands samtidigt som han är den nya fosterlandskänslans främste skald, han ger den växande arbetarrörelsen dess främsta kampsång, samtidigt som han helst lever aristokratiskt tillbakadragen på slott och herrgårdar. Och han längtar efter ett stilla harmoniskt liv samtidigt som han gifter och skiljer sig tre gånger och därtill får en utomäktenskaplig son.Hittills opublicerade brev och dagboksanteckningar kastar ett nytt sken över vår siste nationalskald, denna märkliga person som var en beundrad kulturell ledargestalt men också förtalad och förföljd. Här visas hur hans storartade litterära verk är lika levande nu som då, och skildringen av hans kärleks- och vänskapsförhållanden ger en gripande bakgrund till hans författarskap. Per I. Gedins medryckande engagemang och starka inlevelse gör hans heltäckande biografi över Heidenstam och hans tid till ett läsäventyr.