Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En annan värld

En annan värld

Wahlström & Widstrand 2000. Inbunden med skyddsomslag, 234 sidor, 230x160 mm. 500 gram.

Nyskick.

PAT BARKERS NYA roman "En annan värld" är en familjeroman som genom sin desperata ton på intet sätt påminner om 1800-talets urtyp. Familjelivet liknar inte längre ett välskött fängelse utan snarare en familjegrav där osaliga andar hemsöker varandra. Om Swift eller Beckett hade kommit på tanken att skildra mor och barn, hus och hem, kunde det ha blivit något i den här stilen.

Pat Barker har en litet speciell bakgrund. Hon föddes år 1943 i Yorkshire som dotter till en ogift städerska, tog sig i unga år till London, där hon blev butiksbiträde. På nätterna bedrev hon universitetsstudier.

Så började hon skriva romaner, i "borgerlig stil", som hon själv har uttryckt saken. Efter flera refuseringar tröttnade hon på sitt ämnesval och vände sig i stället till den miljö hon verkligen kände till - arbetarslummen. Hennes första verk, "Union Street" från 1982, fick stor uppmärksamhet. Men det verkliga genombrottet kom tio femton år senare i och med en trilogi med motiv från första världskriget. Den första delen "Regeneration" är en skildring av en psykiatrisk klinik för krigsfångar.

Verket fick många stora priser, och en av kritikerna hävdade att ingen engelskspråkig författare utom Salman Rushdie på decennier har åstadkommit ett så engagerande verk. Boken är översatt av Rebecca Alsberg och heter "Krigets dårar" (finns i pocket).

"En annan värld" skildrar som sagt modernt familjeliv bakom kulisserna. Nästan ingenting fungerar.

Nick är universitetslärare i psykologi i Newcastle, men ingen lärobok i ämnet torde kunna förklara hans eget tillkrånglade liv. Han är gift med Fran, som är höggravid. Paret har en tvååring, mestadels skrikande och badande i exkrementer eller tomatketchup. Fran hade med sig i boet elvaåringen Gareth från en tidigare förbindelse. Gareth är en våldsbenägen liten psykopat som bara håller sig lugn vid datorn, denna nutidsbarnens lekstuga. Han hatar sin lillebror och vill röja denne ur vägen. Han hatar även sin styvfar och sin halvsyster Miranda.

Barnen är svårhanterliga, och så är även Nicks morfar som ständigt måste besökas på sitt sjukhus där han ligger för döden, även han liksom tvååringen i ett hav av spyor och avföring.

Halva fäder, halva mödrar, halvsyskon, dåligt samvete, ont om ork och tid. Föräldrarna drömmer patetiskt om gammaldags normalt familjeliv, men ingenting fungerar. Ska de äta har de ingen mat hemma, och ska de fara och köpa barnskor hittar de först ingen parkeringsplats och sen inga lämpliga skor. Ska de resa på utflykt försvinner alltid något av barnen. Och när de renoverar sin viktorianska villa känns det som att blotta andras kvarlevor.

De äkta makarna är sympatiska och ansvarskännande men helt övermannade av sin tillvaro. Ingenting fungerar ju. Allt går framåt, men i cirkel. Hjulen försöker rulla på, men är fulla av käppar. Livet är för komplicerat, en maskin utan reservdelar, en ekvation utan

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9146175873
Titel
En annan värld
Författare
Barker, Pat
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2000
Omfång
234 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
157 x 233 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
525 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Geordie, 101 år och stolt Somme-veteran, ligger på sin dödsbädd en het sommar i Newcastle. Hans sonson Nick tvingas se hur denne förr så stolte och passionerade man hemsöks av minnen från skyttegravarnas fasor. Samtidigt måste Nick bringa ordning i sitt eget hem som alltmer präglas av kaos och fientliga känslor. Hans gravida hustru Fran lyckas övertala barn och styvbarn till ett gemensamt projekt: att renovera vardagsrummet i det gamla viktorianska huset. Men när tapetlagren faller av avslöjas en vidrig teckning av den familj som tidigare bodde i huset, en teckning som antyder att ett brott har begåtts.