Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 59 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Calvinols resa genom världen : rövarroman

Calvinols resa genom världen : rövarroman

av

Inbunden bok. Modernista. 2003. 269 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag saknas. Inbundet exemplar. Originalet gavs ut 1965. PC Jersilds Calvinols resa genom världen (1965) är berättelsen om kvacksalvaren, mirakeldoktorn och charlatanen Calvinol, som har förmågan att obehindrat röra sig genom tid och rum. Inte för inte kom romanen att kallas 1960-talets Gargantua, och den franske renässansskämtaren François Rabelais har inte bara bidragit med impulsen och grundinställningen till denna skälmroman, utan också med dess motto: 'Vår världsbild är en skepparhistoria.' Denna frustande och karnevaliskt livsbejakande roman har med tiden fått en undanskymd plats i Jersilds författarskap. Dels skiljer den sig mycket från hans övriga böcker, som ofta är strama och idéinriktade, dels är den också ett främmande inslag i den svenska litteraturtraditionen överlag; kritiker och litteraturhistorier har helt enkelt haft svårt att hitta en fålla där den passar in. Kvällspostens kritiker Bengt Holmström konstaterade dock att det är en av de roligaste böcker som skrivits på svenska.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 59 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen


Förlagsfakta

ISBN
9188748235
Titel
Calvinols resa genom världen : rövarroman
Författare
P. C. Jersild
Förlag
Modernista
Utgivningsdatum
20030401
Omfång
269 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
125 x 192 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
390 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Calvinols resa genom världen kom inte för inte att kallas för »1960-talets Gargantua«. Den är djupt inspirerad av Francois Rabelais fabulerande författarskap, och har även ett citat av den store renässansskämtaren som motto: »Vår världsbild är en skepparhistoria.« [...] I korta ordalag är det berättelsen om läkaren, kvacksalvaren, mirakeldoktorn och charlatanen Calvinol som obehindrat rör sig genom tid och rum. Mellan romanens första och sista kapitel ryms elva pastischartade texter författade i flera olika genrer och stilar; texter som spänner från akademisk avhandling och politisk satir till folklig skröna och smutsig realism. [...] Kanske kan man också tolka den som en markör mot det lättsmälta och generaliserande, mot Robbe-Grillets torra anti-absurdism, mot det snålt tilltagna och hårt kontrollerade. (ur Gabriella Håkanssons förord) P. C. Jersild föddes 1935 i Katrineholm. Cavinols resa genom världen var hans fjärde roman. Pressröster: »Glädjande att helhjärtat kunna rekommendera. [...] Med kvacksalvare Calvinol vid rodret kryssar kapitlen mellan rum, tider, stilar. Det är halsbrytande i full frihet.« Jan Karlsson, Hallandsposten »"Rövarroman" kallas den på titelsidan. Det är på kornet för här är det frodigheten, de vida svängarna och stillekarna som gäller«. Nerikes Allehanda