Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ämnessprängarna. Karolinska Institutet och Rockefeller Foundation 1930-194

Ämnessprängarna. Karolinska Institutet och Rockefeller Foundation 1930-194

Häftad bok Karolinska Institutet University Press. 2010. 320 sidor.

Gott skick. Trådhäftad. Hörn och rygg något kantstötta. Recensionsstämpel på övre snittet. Illustrerad.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789185565405
Titel
Ämnessprängarna : Karolinska Institutet och Rockefeller Foundation 1930-194
Författare
Olof Ljungström
Förlag
Karolinska Institutet Universi
Utgivningsår
2010
Omfång
320 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
172 x 240 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
675 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Karolinska Institutet blev på 1930-talet förmånstagare av anslag från den privata amerikanska Rockefellerstiftelsen. I denna hade industrimagnaten John D. Rockefeller öst sin förmögenhet i syfte att idka storskalig välgörenhet. Stiftelsens inriktning mot medicin och folkhälsa vidgades gradvis till att omfatta också biologisk grundforskning. Vid KI kom anslag inom naturvetenskaperna att gynna dess kemiinstitution och medicinska anslag dess fysiologiska forskning.

Idéhistorikern Olof Ljungström beskriver villkoren för experimentell forskning vid KI, framför allt dess kemiska och fysiologiska institutioner, under en period innan den svenska staten på allvar gjorde finansieringen av sådant arbete till en huvudangelägenhet. Boken är ett försök att förstå en intern dynamik i en period när ideal och praktiker för experimentell laboratorieforskning etablerades, men där verksamheten fortfarande var fri i den meningen att den var oreglerad, i hög grad självlärd och med oklara karrärvägar. Det var i den situationen Rockefellerstiftelsen uppenbarade sig som en möjlighet och ett komplement till inhemska privata anslag till en ännu blygsam forskningsverksamhet.

Vid Rockefellerstiftelsen formulerades redan på 1930-talet ett program för att stödja "molekylärbiologisk" forskning. Begreppet myntades av chefen för dess naturvetenskaplig sektion Warren Weaver. Det var inom detta program anslagen till KIs biokemister utbetalades. Under mellankrigsperioden spelade stiftelsen en viktig roll i KIs utveckling av ett antal laboratorier som kom att ingå i ett internationellt nätverk av förstklassiga forskningsmiljöer, förenade bland annat av sin gynnade ställning hos Rockefellerstiftelse. Processen kulminerade vid krigsslutet 1945 i och med upprättandet av det Medicinska Nobelinstitutet på KI.

Olof Ljungström är fil.dr. idé- och lärdomshistoria. Han disputerade 2002 på avhandlingen Oscarians antropologi, ägnad 1800-talets antropologiska forskning, och är sedan 2005 verksam vid KI. Ämnessprängarna är hans andra bok.