Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Krigiska ord

Krigiska ord

Inbunden bok. Historiska Media. 1 uppl. 2011. 126 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186297572
Titel
Krigiska ord
Författare
Bergman, Olle
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2011
Omfång
126 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
193 x 143 mm Ryggbredd 15 mm
Vikt
286 g
Språk
Svenska
Baksidestext
»Fakta och kuriosa i god förening.» Östgöta Correspondenten

»en liten pärla till bok, som bör pryda alla sorters hem, även de pacifistiskas» Dagensbok.com

Visste du att krabat från början var ett öknamn på de kroatiska ryttarna i trettioåriga kriget? Eller att decimering var ett grymtstraff för romerska legionärer som flytt för fienden? Följ med på en spännande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman berättar och förklarar ord och uttryck som speglar vår krigiska historia.

Genom vårt vardagsspråk klingar ekon av vapenlarm, hovklapper och klagoskrin från ett våldsamt förflutet. Inte tänker vi på krig när vi säger maraton , hejduk eller cardigan men faktum är att dessa ord är exempel som är direkt hämtade ur militärhistorien. Få människor reflekterar över att falang betecknar en grekisk stridsuppställning eller känner till att ordet deadline myntades i amerikanska inbördeskrigets mest ökända fångläger. Svenska vardagsuttryck som gå i bräschen , sabla ned och hugga in är öppet krigiska, utan att någon tänker på det.

Det här är en bok som passionerat väver samman kunskap från olika tider, platser och områden genom att utforska gränssnittet mellan ämnena historia och språkvetenskap. Olle Bergman sällar sig till författare som Gösta Bergman ( Ord med historia ) och Birger Stolpe ( Ordsnoken ) när han på ett essäistiskt och lättsamt sätt reflekterar över ursprunget till många gamla ord och uttryck i svenskan. Urvalet i boken speglar mänsklighetens krigiska historia, ända tillbaks till biblisk tid.

Pressröster

»Boken i sitt lilla format är späckad med språkhistorisk kunskap. Dessutom är den lättsamt skriven och i många fall rent underhållande.» Ölandsbladet

På ett skönt avslappnat sätt beskrivs ord och uttryck som mer eller mindre är kopplade till strid, oavsett om förklaringen är en välspridd skröna eller ett tekniskt ord.Krigiska ord är den första boken i en planerad serie om ordhistoria inom de mest skilda ämnen. Jag väntar med intresse på vad Bergman tar sig an härnäst.« Tidningen Biblioteket i fokus

Om författaren:

Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare. Bland tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (2007). Han är också en uppskattad föreläsare inom ämnen som skriv- och presentationsteknik.