Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En amerikansk gåta : Historien om Lee Harvey Oswald

En amerikansk gåta : Historien om Lee Harvey Oswald

Pocketbok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1997. 855 sidor.

Gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127066614
Titel
En amerikansk gåta : Historien om Lee Harvey Oswald
Författare
Mailer, Norman
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1997
Omfång
855 sidor
Bandtyp
Pocket
Vikt
520 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vem var Lee Harvey Oswald? Varför anhölls han för mordet på president Kennedy? Frågorna ledertill det forna Sovjetunionen, dit Oswald hoppade av 1959. Norman Mailer tillbringade 1993 sex månader i Ryssland, intervjuade dem som känt Oswald och kom över mycket KGB-material. Kanske har han funnit nyckeln till gåtan där.

I En amerikansk gåta ställer Norman Mailer frågan "Vem var Lee Harvey Oswald?", inte "Vem mördade president Kennedy?" – ty bara genom att besvara den förra kan vi närma oss den senare.

En amerikansk gåta rekonstruerar den ambitiösa men undergångsmärkta unge levnadsöde liv. För första gången får vi en uttömmande skildring. Om åren i Minsk, en hittills okänd period i Oswalds liv har Mailer har t ex frågat ut den KGB-officer som övervakade Oswald och han har gått igenom utskrifterna av de samtal mellan Oswald och hans ryska hustru Marina som noggrant avlyssnades. Mailer berättar också om Oswalds svåra barndom, hans år i marinkåren och om de händelser som från hans återkomst till USA 1961 ledde till hans död i Dallas 1963. Det porträtt som tonar fram kommer att förvåna de läsare som trott att Lee Harvey Oswald var en olycklig enstöring – socialt bortkommen och utan förmåga att uttrycka sig, en allmänt ointressant förlorare.

Mailer skriver att hans Oswald-porträtt är beroende av "många små avslöjande bitar som kommer från olika håll". Vi möter bland andra Rimma, en glödande patriotisk INTOURIST-guide som tog emot den 19-årige Oswald vid hans ankomst till Sovjetunionen; Igor och Stepan, de allvarstyngda KGB-agenter som fick i uppgift att kontrollera varje rörelse Oswald gjorde; den viljestarka och trotsiga Marina, som gifte sig med Oswald för att öppna sina horisonter. I Amerika har Mailer hämtat stoff från Oswalds myndiga mor Marguerite, den charmerande och svårgripbare CIA-"resursen" baron George De Mohrenschildt – och så den patetiske Jack Ruby, vars motiv Mailer analyserar på ett strålande sätt.

En amerikansk gåta är ett mästerverk, ett resultat av minutiöst forskningsarbete och lysande journalistik. Journalisten i det här fallet är en av USA:s mest framstående författare, som förenar nykter respekt för fakta med romanförfattarens förmåga att gjuta vibrerande liv i det faktiska.
Översättning Lennart Olofsson

Norman Mailer (1923–2007) föddes i Long Branch, New Jersey och växte uppt i Brooklyn, New York. Efter examen vid Harvard tjänstgjorde han som skyttesoldat i Stilla havet under andra världskriget. Han debuterade med romanen De Nakna och de döda 1948 (nyutgiven på Natur och Kultur 1997). Därefter har han utgivit runt 30 böcker, och har fått både National Book Award och två Pulitzerpris.