Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det Omedvetna I Nya Perspektiv

Det Omedvetna I Nya Perspektiv

Brutus Östlings bokförlag Symposium 2009 (sv.originaluppl.), 277s. B/H=15x21,5. Vikt = 478g. Limhäftad.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171398390
Titel
Det omedvetna i nya perspektiv : ett psykiskt system mellan huden och känslans beröring
Författare
Nilsson, Alf
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Utgivningsår
2009
Omfång
277 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
148 x 215 mm Ryggbredd 19 mm
Vikt
480 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det omedvetna är ett specifikt psykiskt system formulerat av Sigmund Freud och vi har alla lärt oss att det var en viktig vetenskaplig upptäckt. Men med dess komplexa och ogenomträngliga natur frågar jag mig om vi inte enbart har levt med det omedvetna som en metafor, tills nu. Med utvecklingsperspektivet som huvudspår söker Alf Nilsson ledtrådar till det omedvetna i evolutionspsykologisk och neurobiologisk forskning. Nilsson visar ännu en gång prov på en fantastisk stilistisk exakthet i språket, det känns igen från hans tidigare bok Om homo psychicus uppkomst Jag kan lova er, det är en spännande och fascinerande läsning.
Staffan Stålfors, Insikten

Sigmud Freud svävade aldrig på målet. För honom gällde att det omedvetna är ett specifikt psykiskt eller mentalt system styrt av egna regler. Freuds syn var också att det omedvetna kan härledas i ett utvecklingsperspektiv. Den härledningen tog sig Freud aldrig an och den har inte heller genomförts av någon psykoanalytiker efter Freud.

Utvecklingsperspektivet är emellertid huvudspåret för Alf Nilsson. Med utgångspunkt i den psykiska människan, Homo psychicus, söker han ledtrådar i den moderna evolutions-, psykologiska och neurobiologiska forskningen som pekar hän mot att Freud hade rätt i sitt antagande. Resultatet är en oerhört uppslagsrik undersökning av Freuds kanske viktigaste vetenskapliga upptäckt det omedvetna.

Författaren har lyckats koppla ett sällsynt och ovanligt fruktbart grepp om det omedvetna. Det får en mängd olika effekter, förstås, bland annat en välkommen avmystifiering av begreppet som väl delvis hänger samman med vår vanligen ytliga och osmälta tolkning av Freud, men också med att begreppet behöver utvecklas och anknytas till modern forskning. Det är ett intellektuellt äventyr läsaren får vara med om.
Carl-Otto Jonsson, professor emeritus i klinisk psykologi vid Stockholms Univesritet

Detta är en bok av stor betydelse. Ur en monstruös kunskapsmassa destilleras de relevanta delarna mästerligt ned i bokens behändiga format på mindre än 300 sidor. De olika teoretikerna möts ständigt i den löpande texten, med författaren som livligt engagerad kunskapare och moderator. Författaren har ett stringent och tydligt språkbruk och vänder sig hela tiden direkt till sin läsare, mån om att förmedla sitt budskap. I ansatsen att belysa det omedvetna fogar författaren samman teorier från vitt skilda områden till en meningsfull och begriplig kontext, och som läsare får man ständiga aha-upplevelser. Utgångspunkten är Sigmund Freuds beskrivning av det omedvetna, men den vetenskapliga ansatsen sträcker sig över hela det psykologiska fältet. Boken borde därför vara av stort värde för alla som arbetar inom detta fält, oavsett metodologi. Av samma skäl borde den ha en självklar plats som kurslitteratur på psykolog- och psykoterapeututbildningar.

Mats Nilsson, Psykologtidningen

Alf Nilsson är professor emeritus. Han var verksam som professor i klinisk psykologi, 19862001, vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet. Författaren är legitimerad psykolog och psykoterapeut.