Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
I köket

I köket

Nyskick. Forum 2009. Inbunden med skyddsomslag, 514 sidor. Förlagsny bok. Recension: Monica Ali är en häpnadsväckande begåvning. Hennes nya bok handlar om en köksmästare i London som tappar fotfästet. Maria Schottenius läser en osentimental helvetesvandring.

Ta en helg, om ni har chansen, och läs Monica Alis nya bok. Romanen är värd det och behöver sammanhängande tid. Den är stark, på gränsen till outhärdlig, men skarpt humoristisk och väl berättad. Jag har just hämtat mig.

Monica Ali, född 1967, kom tre år gammal från faderns hemland Bangladesh till moderns hemland England. Efter en gedigen Oxford-utbildning med filosofi, politik och Ekonomi skrev hon en roman.

Monica Ali var 35 år när ?Brick Lane? (nominerad till Bookerpriset 2003) kom ut, ett par år efter det att den 25-åriga Zadie Smith debuterat med ?White teeth? (?Vita tänder?) 2000. Plötsligt hade Londonlitteraturen genom två kvinnliga stjärnskott fått ett nytt språk, högljutt och osentimentalt, och häpnadsväckande, riviga berättelser om folk med rötter utanför de brittiska öarna.

?I köket? är Monica Alis tredje roman och med den bekräftar hon sin magnifika begåvning och förmåga att åstadkomma en kritisk samhällsskildring som är frätande angelägen.

Ett stort, slamrigt restaurangkök på ett högklassigt hotell i en metropol är en plats som kort sagt rymmer världen. Ett koncentrat, en buljong, av allt det som finns utanför.

Huvudpersonen i romanen, som heter Gabriel, är köksmästare på Imperial Hotel i London. Han är på topp. Fyrtiotvå år med en vacker, smart, rolig flickvän, som vill bilda familj. Frågan är vad han väntar på.

Hans jobb är krävande, och han är själv en krävande chef som har stenkoll på sin personal och vet exakt vad de går för, en och en och tillsammans. Tonen är rå och han vet var han ska sätta in de verbala stötarna.

Gabriel planerar i hemlighet att öppna en egen restaurang, och har två kompanjoner. Det hela är i stort sett i hamn, på alla fronter.

Sen börjar spiralen som gick så snyggt uppåt att byta riktning.

Det börjar med att ukrainaren Yuri hittas död i en förrådslokal under köket, där han uppenbarligen har bott med en tjej, Lena, som jobbar i disken. Hur gick det till? Varför bodde de där? Illegal arbetskraft. Pass? Papper?

Gabriel, som med stora ambitioner tagit sig dit han är, börjar grubbla.

Det händer skumma saker på nätterna. Han identifierar några personer som han redan har ett ont öga till och börjar kolla upp vad de håller på med.

En dag står Lena och väntar på honom utanför när han är på väg hem. Hon ber om hjälp och han låter henne komma med hem till honom. Hon är utmärglad, apatisk, och erbjuder honom sex om hon kan få bo där. Han blir först illa berörd.

Men plötsligt bor det en ung tjej, tilltufsad, smutsig, sannolikt offer för trafficking, i hans lägenhet. Hela dagarna är hon där, och nätterna. Flickvännen Charlie vet inget. Inte till att börja med.

Berättaren håller sig tätt intill Gabriel. Registrerar honom och det han

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789137135342
Titel
I köket
Författare
Ali, Monica
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2011
Omfång
513 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
147 x 220 mm Ryggbredd 40 mm
Vikt
712 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Gabriel Lightfoot är framgångsrik köksmästare på Imperial Hotel i London. Han är hängiven och noggrann, hård men rättvis mot personalen, som är en brokig samling människor från skilda delar av världen, var och en med sin egen historia att berätta – eller förtiga.Gabriel planerar att starta en egen restaurang tillsammans med två inflytelserika kompanjoner. Arbetet är det viktigaste i hans liv och han är nöjd med att bo ensam i en påver hyreslägenhet. Men flickvännen vill att de ska flytta ihop, gifta sig och skaffa barn.När en i personalen, ukrainaren Yuri, hittas död börjar Gabriel förföljas av mardrömmar. Yuri har i hemlighet bott i källaren under köket tillsammans med Lena som arbetar i disken. Gabriel känner sig manad att ta hand om Lena och hon flyttar in hos honom En märklig sexuell relation uppstår och Gabriel anfäktas av samvetskval över att han utnyttjar henne samtidigt som hans verklighetsuppfattning börjar vackla under hennes inflytande.Hotellköket känns allt hetare och trängre, kontoret mer och mer ostädat och krävande och de vindlande källargångarna under köket alltmer börjar likna en gravkammare. Tillvaron för Gabriel blir successivt förvrängd och han snärjer in sig i lögner och ljuger för sin flickvän, för Lena, för sin personal och till slut för sig själv. Långsamt och obönhörligt går han mot ett totalt sammanbrott i en värld som snart bara består av osammanhängande fragment.