Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Faraos förbannelse

Faraos förbannelse

Häftad bok. Ruin. 1 uppl. 2007. 110 sidor.

Mycket gott skick. Faraos förbannelse - dikter
Mohamed Omar bokdebuterade år 2005 med diktsamlingen "Tregångare". Hette det då, i varje fall. När Omar nu återkommer kallas "Faraos förbannelse" för hans tredje samling. Till verklistan har nämligen "Orientalisk sejd" (1995) fogats.

Det finns ingen anledning att betvivla förekomsten av detta ungdomsverk – Omar är född 1976 – men möjligen skäl att betrakta det retroaktivt omnämnda tillskottet som ett utslag av författarens dragning till det apokryfiska.

Han är en mystiker som med humor och friskt humör låter epoker och religioner skava mot och uppgå i varandra. En ekumenisk släktforskare i mycket vid mening. En Carl von Linnés siste lärjunge, eller apostel, ständigt beredd att gäcka historieskrivningen och väcka tanken om ett gemensamt och smått oväntat ursprung till liv och skratt: "Stenarna där ute,/ berättar sedan Linné med ihålig röst/ - han är ju död -/ är inte en fornborg/ utan det som blev kvar av den höga minareten."

Man kan inte annat än beundra kombinationen av saklighet och fantasteri. Men det är inte bara med 300-årsjubilarén som Omar slår följe i denna på fornlämningar och tecken rikt turnerade diktsamling. Hela hans värv tycks utgå från tanken på en kombination av exkursion och introspektion. Av yttre och inre värld. Sak och dröm.

Likaväl som den hemlöse kan bli den informella församlingens imam torde lertavlorna kunna förvandlas till datautskrifter. Tid är i denna samling ett högst relativt begrepp. Tid och kontinenter, traditioner och trosuppfattningar.
För den som befunnit sig i Uppsalas mest invandrartäta och ringaktade stadsdel, Gottsunda, är det också en smula omtumlande och glädjande att någon går till rötterna och på goda grunder adlar platsen.

Det kan bli för mycket kristusdyrkan och manlighetsvurm över samlingen, vilken strikt poetiskt kanske inte höjer sig över "Tregångare", men invändningarna förtar inte intrycket av att detta är dikt som mot en suverän fond av religiös bävan, kunskap och svävan vill vara trogen den politiska och ekonomiska verklighet som exempelvis de himlasprungna somalierna lever under.

Samhällsskildraren möter den avgrundsironiske ornitologen: "Sedan de nedstigit till jorden/ lever de som hemlösa nomader./ Ett minne av ursprunget,/ ja, en längtan håller dem levande./ Man finner dem främst på flygplatser,/ busshållplatser och järnvägsstationer i Europa."
Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789185191246
Titel
Faraos förbannelse
Författare
Mohamed Omar
Förlag
Ruin
Utgivningsår
2007
Omfång
110 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
145 x 202 mm Ryggbredd 8 mm
Vikt
186 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Uppföljaren till succédebuten "Tregångare", som i ett slag gjorde sin författare till ett efterfrågat namn framförallt som föreläsare och radiopratare.

Omar vandrar här i sällskap med muslimen Carl von Linné, han hittar tusenåriga moskeer i förortens skogsdungar, Geijer skymtar förbi vid ett stenröse, men egentligen handlar förbannelsen om att vi öppnat faraos grav och satt oss själva som gudar.

Enkel att ta till sig // går rakt in i hjärtat // en fantastisk diktsamling!

Magnus Utvik, Gomorron Sverige

Det är en omtumlande och fascinerande läsning /.../ Omar är en mästare på att blixtsnabbt korsa gränser och göra det omöjliga troligt. Bilderna är ofta suggestiva - konkreta när det kommer till detaljerna, men ändå märkligt undanglidande. En del av hemligheterna vill bilderna behålla för sig själva.

Magnus Persson, Svenska Dagbladet

Mohamed Omar är den svenska poesins andlige diskbänkssurrealist. Man önskar man kunde drömma som han.

Thomas Götselius, Dagens Nyheter

Omars dikter bär inom sig en fråga om detta ansvar i en tid som vår. De döljer inte våra moraliska misslyckanden och brott, de stannar upp vid smärtan och blir därmed en poesi som rör vid såväl vår längtan efter rättvisa som vår skuld och delaktighet i världens grymheter.

Hanna Nordenhök, Sydsvenskan

De humoristiska underströmmarna utesluter inte en intensivt allvarsmättad atmosfär och andaktsfullt förtätade stämningar - det är just föreningen av det enkla och det mångtydiga, det klara och det dunkla, den okonstlade tonen och de raffinerat suggestiva bilderna, som ger Omars lyrik en magi han är rätt så ensam om i dagens svenska poesi.

Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

Han är en mystiker som med humor och friskt humör låter epoker och religioner skava mot och uppgå i varandra. /.../ Man kan inte annat än beundra kombinationen av saklighet och fantasteri.

Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

Det pulserar på nästan varje sida i Faraos förbannelse och Mohamed Omar fördjupar dikterna med stöd av sin personliga erfarenhet.

Eva Elmgren, Borås Tidning

Han går uppenbart sin egen väg /.../ fascinerande läsning.

Petter Bengtsson, Arbetarbladet

I varje fall har Mohamed Omar en egen och personlig röst /.../ fin och genomarbetad poesi.

Tore Winqvist, Upsala Nya Tidning