Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
MAT OCH MÅLTID PÅ ÖLAND
MAT OCH MÅLTID PÅ ÖLAND MAT OCH MÅLTID PÅ ÖLAND MAT OCH MÅLTID PÅ ÖLAND

MAT OCH MÅLTID PÅ ÖLAND

Inbunden bok. Carlsson Bokförlag. 1 uppl. 2017. 363 sidor.

Nära nyskick. Maten markerar människors sociala och geografiska tillhörighet och vårt ätande genomsyras av kulturella symboler, oftast utan att vi tänker på det. Genom maten och måltidens gemenskap kommer man människor nära, både i det dagliga livet och vid festligare tillfällen. Maten är en central komponent i vår förståelse både av oss själva och vår relation till omvärlden. Matvanorna bekräftas och befäster sammanhållningen inom familjen, men kan också vara avgränsande. Detta gäller även gentemot andra sociala grupper. I dag talar man ofta om närodlat och om lokal eller regional matkultur. Man undersöker vad som är eller varit typiskt för ett landskap eller region, som Öland. Ålderdomliga rätter får ett nytt liv, anpassade till dagens verklighet, andra plockas fram och tillreds i original. På Öland finns kroppkakorna, lufsan är en annan rätt. I Mat och måltid på Öland får läsaren en ingående inventering och beskrivning av vad ölänningarna har haft på bordet under ett par hundra år vad som serverats; hur det sett ut på bordet. Hur tillreddes maten, vilka råvaror fanns det? Hur användes fisken i havet? Vilket tamdjur var det vanliga? Vilka djur jagades? Och hur var det med odlingen av rotfrukter? Vilka passade klimat och jordmån? Detsamma gällde sädesslagen. Och hur skiftade kosthållningen med årstiderna? Vad bjöds till bröllop, begravning och dop? Allt presenteras i denna fantastiskt faktafyllda bok om maten och råvarorna och om drycker som öl, vin, mjölk och vatten. Historiskt åt man ofta, men kosten varierade med vid vilket bord den bjöds. Boken är väl illustrerad med äldre fotografier. Hans Medelius (19332014) arbetade nästan hela sitt yrkesliv vid Nordiska museet i Stockholm, men han föddes på Öland på en bondgård. Boken om öländsk mat arbetade han med i decennier. Hans kollega och vän, etnologen, docenten och författaren Rolf Kjellström slutförde manusarbetet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen