Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
HÖGER HAND, VÄNSTER HAND. Uppkomsten av asymmetrier i hjärnor, kroppar, atomer och kulturer.

HÖGER HAND, VÄNSTER HAND. Uppkomsten av asymmetrier i hjärnor, kroppar, atomer och kulturer.

Alla samhällen kännetecknas av uppdelningen höger-vänster. Höger = det rätta, korrekta, vänster = olycksbådande, fult. Betraktelser om de gåtfulla asymmetrierna - allt från drakar, DNA, mannens testiklar, till kultur, natur och avancerad vetenskap. Fahrenheit, 2004. 1.svenska upplagan. 486 s. Illustrerad. Inbunden i förlagets pappband med skyddsomslag. Välbevarat och bra skick. 157x242x37 mm. 962 g. Originalets titel: Right Hand, Left Hand. Översättning Göran Grip.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9197526177
Titel
Höger hand, vänster hand : uppkomsten av asymmetrier i hjärnor kroppar, atomer och kulturer
Författare
Chris McManus
Förlag
Fahrenheit
Utgivningsår
2004
Omfång
486 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
157 x 242 mm Ryggbredd 36 mm
Vikt
962 g
Språk
Svenska
Baksidestext
År 1835 gjorde den engelske läkaren Thomas Watson en högst oväntad upptäckt. Under obduktionen av en patient befanns denne ha hjärtat till höger, så att säga på fel sida. Inte nog med det: alla inre organ var spegelvända! Det märkliga är att personer med detta ovanliga tillstånd (situs inversus) i övrigt fungerar helt normalt. Det finns faktiskt inga särskilda fördelar med att ha hjärtat till vänster – så varför har vi det då? Eller varför har vi inte helt enkelt hjärtat i mitten; utifrån betraktade är ju våra kroppar symmetriska?   I sin populärvetenskapliga bok Höger hand, vänster hand tar Chris McManus oss med på en fascinerande resa – genom medicinen, psykologin, fysiken och kulturhistorien – där han söker svaren på de gåtfulla asymmmetrier som präglar vår värld.   Alla samhällen kännetecknas av en uppdelning i höger och vänster, en tudelning som har stark symbolisk laddning. Höger står nästan alltid för det rätta, det korrekta, medan vänster representerar något ondskefullt och fult. Tänk till exempel på det engelska right (’rätt’, ’höger’) och det italienska sinistro (’olycksbådande’, ’vänster’)!   De allra flesta av oss är högerhänta. Varför? Är det kulturellt betingat eller finns det en särskild gen för vänsterhet? Dessa frågor, och tusen andra, reder Chris McManus ut på ett lärt, underhållande och elegant vis. Han tar oss med på en rundtur i historien, berättar om kända och ökända vänsterhänta personer och spekulerar över om deras ”hänthet” haft någon betydelse för historiens utveckling. Han dementerar populära skrönor som att vänsterhänta skulle vara mer konstnärliga, att vi i västerlandet använder vänster hjärnhalva i mindre utsträckning än vad man gör i Orienten och att den moderna människan till vardags bara använder tio procent av sin hjärnkapacitet. Chris McManus, som är professor i psykologi och medicinsk utbildning vid University College i London, har forskat i frågor om höger-vänster i över trettio år och är en av världens ledande auktoriteter på området.