Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Rebeller i det tysta. Överfallet på ett deportationståg till Auschwitz.

Rebeller i det tysta. Överfallet på ett deportationståg till Auschwitz.

Med fotografier. Tryckår 2004. ISBN 9185057185. Historiska Media. Inbunden med skyddsomslag. Inplastad. Utgallrad biblioteksbok.

Gott skick. En solkfläck på motstående sidor. 316 sidor.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9185057185
Titel
Rebeller i det tysta : överfallet på ett deportationståg till Auschwitz
Författare
Marion Schreiber
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2004
Omfång
316 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
670 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den 19 april 1943 inleddes upproret i Warszawas ghetto. Det var då som de sista överlevande judarna tog till vapen för att dö i kampen mot Hitlers uniformklädda mördare. Samma dag, många kilometer västerut, i närheten av den belgiska staden Mechelen, skulle en lika unik upprorshandling äga rum: överfallet på ett deportationståg till Auschwitz.

Rebeller i det tysta är den smått fantastiska berättelsen om hur tre unga män stoppar ett tåg med 1 600 judar på väg till det nazistiska utrotningslägret Auschwitz. Beväpnade med endast tänger, en stormlampa och en pistol lyckas de modiga motståndsmännen Youra Livchitz, Jean Franklemon och Robert Maistriau frita 17 fångar innan de tyska vakterna öppnar eld. När tåget slutligen når den tyska gränsen har över 200 obeväpnade fångar lyckats fly och söka skydd hos lokalbefolkningen.

Skildringen av denna enastående aktion visar på mod, civilkurage och solidaritet. Berättelsen bygger på privata dokument, arkivakter och polisrapporter, forskning och intervjuer, däribland samtal med sex personer som lyckades fly från tåget. I boken ges också en utförlig beskrivning av hur den tyska ockupationsmakten systematiskt gick till väga för att bygga upp den belgiska judeutrotningen.

"Den som räddar ett människoliv räddar ett helt folk" är ett ordspråk från Talmud som blev ett ledmotiv för många belgare under andra världskriget. Belgare ur alla samhällsskikt skyddade judarna från den nazistiska ockupationsmakten. De ombesörjde falska pass, erbjöd husrum eller arbete och gömde barn. Av den lilla Sarah blev det en Susanne, och Abraham fick lystra till namnet Albert. På detta sätt räddades 4 000 barn i Belgien från en säker död. I inget annat land som ockuperades av tyskarna var andelen överlevande barn från den judiska befolkningen så stor. Faktum är att ungefär 30 000 av de 56 000 registrerade belgiska judarna undkom förintelsen.

Marion Schreiber, född i Dresden 1942, har arbetat som journalist på bland annat "Spiegel". Hon bor nu i Bryssel och verkar som författare.