Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Till Hemlandet

Till Hemlandet

Inbunden bok Bokförlaget Forum. 2004. 138 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Förf. skildrar ett samhälles förfall och krigets brutalitet i ett fiktivt land utan att förfalla till klichéer eller fördömanden. 20,5 x 13 cm. Vikt 253 g.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9137122770
Titel
Till Hemlandet
Författare
Maria Fagerberg
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2004
Omfång
138 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Plötsligt var den bara där, den där dagen när solen aldrig ville gå upp. När en ständig halvskymning, en grå gryningsdag utan riktigt ljus, låg kvar över gator och hus. Till och med havet var stilla, vältrade sig bara i tunga dyningar mot den fuktiga sanden. Genom det grå marscherade trupperna som långa oformliga larver, över allting, genom allting, tveklösa, utan att väja. I ett fiktivt land vaknar nio människor upp till en ny tillvaro. Inbördeskriget har kommit till deras Hemland och ingen kan undgå dess verkningar. Allt som känts självklart och hemvant slås i spillror och de befinner sig plötsligt i en förryckt värld.  Skolpojken Marc ser sina klasskamrater försvinna och flyr från omvärldens kaos in i fotbollens värld med begripliga regler. Cynikern Markus utnyttjar krigets möjligheter och blir en kung i den undre världen. Den gamla kvinnan Oma sitter i sitt avsides belägna hus och drömmer sig bort från hungern och skräcken, tillbaka till den tid då grannar levde i sämja. En ung präst betraktar sin omvärld med vanmakt, och bönfaller sin Gud om hjälp när hans tro skakas i grunden av ondskans intåg. Tonårsflickan Angela är ett av krigets alla oskyldiga offer. Hon har våldtagits fler gånger än hon kan räkna men vägrar att låta sig kuvas. Fred blir inkallad för att tjäna Hemlandet som soldat. Han marscherar och lyder order, men informationen är obefintlig och i hans inre växer tvivlen. Isak hann fly innan kriget bröt ut. Rotlös, olycklig och orolig för sina anhöriga sitter han i Tyskland och försöker att glädja sig åt sin frihet och butikernas överflöd. Presidenten pendlar mellan sitt bunkerliknande hem och palatset, och känner hur alla kontrollmekanismer glider honom ur händerna. Men kärleken låter sig inte besegras av vansinnet. När Simone en dag möter Mikail finns bara de två, och barnet som blir frukten av deras förening blir en symbol för hoppet om en bättre värld. Maria Fagerberg gjorde en uppmärksammad debut med Svart dam. Nu återkommer hon med en bok som även den är tunn till omfånget men har en enorm tyngd. Till Hemlandet är en intrikat väv, uppbyggd av korta scener där vi gradvis får lära känna nio olika människor, nio olika livsöden. Samtidigt som deras Hemland trasas sönder får vi ta del av deras vardag, deras tankar, deras glädje och smärta. Med ett precist språk och stor inlevelseförmåga lyckas Maria Fagerberg skildra ett samhälles sönderfall och krigets brutalitet utan att någonsin hemfalla åt klichéer och fördömanden. Hemlandet skulle lika gärna kunna vara Sverige, människorna skulle lika gärna kunna vara vi.