Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins

Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins

Inbunden bok. Prisma. 1 uppl. 2003. 256 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i gott skick.

Enhetsfrakt till Sweden: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151840847
Titel
Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins
Författare
Margareta Beckman
Förlag
Prisma
Utgivningsår
2003
Omfång
256 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 240 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
868 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Sverige hade inte haft den kungafamilj vi har om inte franska revolutionen ägt rum. En av de förändringar revolutionen förde med sig var nämligen att även ofrälse nu kunde nå militära toppositioner. Vägen dit låg öppen för unga män med de rätta personliga förutsättningarna. Sådana hade Jean-Baptiste Bernadotte. Han var orädd, hade viss bildning (avbrutna juridikstudier) och kunde föra sig i de fina salongerna. Han var lång och ståtlig, och hade omvittnat kvinnotycke.
I denna biografi får vi följa Jean-Baptiste Bernadotte från födelsen år 1763, som andre son till en sakförare i den sydfranska småstaden Pau, ända fram till tiden för valet till svensk kronprins. Vägen dit kantades av åtskilliga befattningar som general, minister, guvernör, ambassadör, marskalk, för att nämna några.
Bernadotte var mycket duglig och modig i sitt militära yrkesutövande och också omtyckt av sina soldater. Napoleon befordrade honom till general, och privat fanns flera trådar dem emellan: så gifte sig Bernadotte med Desirée, som tidigare varit förlovat med Napoleon, och hennes syster var i sin tur gift med Napoleons bror Joseph. Men så småningom blev relationen mellan de två karismatiska och starka personligheterna spänd. När Bernadotte så fick propåer från svensk sida, vände Napoleon slutgiltigt, och i sina memoarer från Santa Helena var han mycket bitter mot Bernadotte.

Margareta Beckman har huvudsakligen använt franska källor i denna fascinerande berättelse om en enastående militär karriär. Hon är marknadschef på Svenskt militärhistoriskt bibliotek och var dessförinnan chef för Krigsarkivets forskningsbibliotek. Tidigare böcker: Under svensk fana! Royal Suèdois, svenskt regemente i fransk tjänst 1690-1791(1996) och Aurora von Königsmarck. Svenska bland fältherrar i stormaktstidens Europa (1998).