Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Harry bit för bit

Harry bit för bit

Inbunden bok Carlsson. 2017.

Nära nyskick. Recensionsexemplar. Harry Schein var en lika offentlig som komplex person, en celebritet och makthavare. Forskare beskriver honom som en biografisk legend en mediernas man, men samtidigt den som formade bilden av sig själv. Harry bit för bit Harry Scheins många ansikten presenterar, diskuterar och analyserar en offentlig person som satte ett tydligt avtryck i den tid han levde, ja även många år efter sin död. Det fanns inte särskilt många som han. Harry stod nära den politiska makten, eller var en del av den. Hans betydelse för svensk filmpolitik under decennier kan knappast övervärderas. Han spelade tennis med Olof Palme, hans relationer till Ingmar Bergman och Ingvar Carlsson var lika välbekanta som hans förhållanden till hustrun Ingrid Thulin och till en rad andra fria och självständiga kvinnor. Själv anlände han som ensam tonåring från en judisk miljö i ett Europa som stod på randen till andra världskriget. I det nya landet bröt han sin egen väg och hann skapa en förmögenhet som uppfinnare. Därpå beträdde han den synliga arenan som debattör, författare, kolumnist, administratör, fri intellektuell och mycket annat. Scheins många sidor belyses i boken av en rad kunniga personer, många med direkta personliga minnen av honom. Boken är generöst illustrerad av fotografier, en del av dem inte tidigare visade. Maaret Koskinen, professor och filmkritiker, och Luise Wallenberg, docent i filmvetenskap och modeforskare, är bokens redaktörer och initiativtagare. Övriga medverkande är: Henrik Berggren, Ellis Cashmore, Eva Fischer, Stig Holmqvist, Åke Lundqvist, Anders Mellbourn, Åsa Moberg, Svante Nycander, Liv Ullmann, Per Vesterlund och Jannike Åhlund.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173318600
Titel
Harry bit för bit
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2017
Bandtyp
Inbunden
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Harry bit för bit presenterar, diskuterar och analyserar Harry Scheins komplexa personlighet. Detta genom att olika skribenter försöker fånga och skildra hans personliga aktiviteter alldeles i närheten av den styrande politiska makten. Härigenom får läsaren också en bild av huvuddragen i svensk politik och i kulturklimatet under 1900-talets andra hälft. Att Schein fortsätter att intressera understryks av den praktbok som utkom för ett par år sedan, Citizen Schein. Under våren 2017 hade dessutom dokumentärfilmen med samma titel premiär. Att Scheins betydelse för svensk filmpolitik är minst sagt stor är en självklarhet. Han var dessutom bankchef, författare, debattör, kolumnist och mycket därtill. Han var en celebritet, vilket utvecklas i ett av bokens bidrag. Här diskuteras den offentliga människan Schein, men även vad hans eget arkiv har att berätta. Hur han var mäktig chef på Filminstitutet när de första studenterna/blivande filmarna dök upp, handlar ett bidrag om. Scheins relationer till Olof Palme, Ingvar Carlsson och Ingmar Bergman väcker läsarens nyfikenhet, precis som relationerna till DN och hans roll som kolumnist i tidningen. Svante Nycander, tidigare ledarskribent och politisk chefredaktör för DN, intervjuas av Anders Mellbourn. Även Liv Ullmann berättar om Schein, i en intervju av Jannike Åhlund. Hur Scheins förhållande till hustrun Ingrid Thulin och andra kvinnor såg ut möter likaså läsarna. Inte minst gäller det samtalet med Eva Fischer och hennes relation med Schein under dennes sista tid i livet.