Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser

Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser

Inbunden bok. Englunds Förlag. 2008. 308 sidor.

Nära nyskick. Förlagets kartonnageband i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197702102
Titel
Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser
Författare
Englund, Liselotte
Förlag
Englunds Förlag
Utgivningsår
2008
Omfång
308 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
161 x 246 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
297 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Medierapportering från olyckor och katastrofer hör till de pressetiskt svåraste uppdragen för en journalist. Boken innehåller en forskningsöversikt över det område som kallas traumajournalistik, och bygger på en professionsstudie som kombinerar perspektiv och teori från i huvudsak journalistik och krispsykologi. Det är en studie av reportrar och fotografer med ett professionellt uppdrag i en extrem situation; som ögonvittnen till en katastrof. Boken redogör för medierapportering vid allvarliga händelser, med fokus på Göteborgsbranden, oktober 1998, som krävde 63 unga människors liv i samband med en privat fest. Reportrar och fotografer kom snabbt till platsen, och flera av dem kom att bli professionella ögonvittnen till det trauma som utspelade sig. Den medierapportering som följde väckte frågor om hur sådan här journalistik egentligen kommer till. Hur påverkas rapporteringen när journalisterna själva blir indirekt drabbade och kämpar med att bemästra sina egna krisreaktioner? Hur fungerar olycksplatsen som arbetsplats för oförberedda och chockade journalister? Vilka bemästringsstrategier använder reportrar och för att orka genomföra sitt uppdrag? Och vad kan vi i framtiden lära av erfarenheter från den här typen av händelser?

Katastrofens Öga (som är en doktorsavhandling) vilar också på tidigare forskning om olyckor och katastrofer, i synnerhet studier av reaktioner hos insatspersonal under arbete vid allvarliga händelser.

Med den tragiska brandkatastrofen som fallstudie intervjuas reportrar och fotografer vid morgon- och kvällspress om sina upplevelser av olycksplatsen som arbetsplats. Dessutom diskuteras deras självupplevda krisreaktioner och bemästringsstrategier, samt de beslut och handlingar som låg till grund för medierapporteringen. Även arbetsledarnas roll skildras.

Liselotte Englund är Fil dr, universitetslektor och egen företagare inom utbildning och frilansjournalistik. Har tidigare varit verksam som redaktör vid Sveriges Radio och Vetenskapsrådet. För närvarande lärare och forskare vid universiteten i Uppsala och Karlstad.