Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
LJUS ÖVER LANDET OCH ANDRA LITTERATURSOCIOLOGISKA UPPSATSER

LJUS ÖVER LANDET OCH ANDRA LITTERATURSOCIOLOGISKA UPPSATSER

Inbunden bok. Gidlunds förlag. Första uppl. 1991. 339 sidor.

Nyskick. Tillägnan från författaren på främre försättsbladet. Varsamt hanterad. Skrifter utgivna av Avdelningen för litteratursociologi vid Litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala 28. Ur förlagets beskrivning: ”LJUS ÖVER LANDET är den fängslande titeluppsatsen i Lars Furulands bok. Författaren följer utvecklingen från talgdanken till metalltrådslampan och visar med exempel ur litteraturen vad elektrifieringen betydde för människors liv och arbete. Det nya läsljuset förändrade också den folkliga läskulturen i Norden och bidrog till ett nytt symbolspråk i litteraturen. Avslutningsvis ställer Furuland frågan om det begynnande 1900-talets folkbildarvision om "Ljus över landet" nu är hotad. Kan drömmen om den kvalificerade boken som medium för hela folket överleva i den nya elektroniska kulturen?” 21,5 x 15 cm. 631 g.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9178441803
Titel
Ljus över landet och andra litteratursociologiska uppsatser
Författare
Lars Furuland
Förlag
Gidlunds förlag
Utgivningsår
1991
Omfång
337 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
Ryggbredd 27 mm
Vikt
622 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Ljus över landet" är den fängslande titeluppsatsen i Lars Furulands bok. Författaren följer utvecklingen från talgdanken till metalltrådslampan och visar med exempel ur litteraturen vad elektrifieringen betydde för människors liv och arbete. Det nya läsljuset förändrade också den folkliga läskulturen i Norden och bidrog till ett nytt symbolspråk i litteraturen. Avslutningsvis ställer Furuland frågan om det begynnande 1900-talets folkbildarvision om "Ljus över landet" nu är hotad. Kan drömmen om den kvalificerade boken som medium för hela folket överleva i den nya elektroniska kulturen?

Ur den svenska folkläsningens historia berättar Furuland också i uppsatser om "Konsten att läsa", om billigböcker i Sverige alltifrån kolportörerna på 1800-talets marknadstorg med sina skillingtryck till vår egen tids En bok för alla. I en annan studie presenteras den första antologi med profan skönlitteratur och naturvetenskaplig folkupplysning som nådde ut över hela vårt land, Läsebok för folkskolan (1868).

Den mest omfattande uppsatsen handlar om hur arbetet har skildrats i svensk litteratur alltifrån psalmisterna, Linné och 1800-talets nationalskalder fram till Moa Martinson, Folke Fridell, Göran Palm och Mary Andersson. Avsnittet om "Svensk arbetarskildring" rymmer essäer om arbetarförfattare som Hedenvind, Ivar Lo, Jan Fridegård och Lars Ahlin.

En annan avdelning ger exempel på hur Sverige kring sekelskiftet 1900 började få en bokutgivning som kunde tillerkännas rangen av att vara en "Barnens nationallitteratur". Även den i Sverige glömda och försummade svensk-amerikanska litteraturen ägnas en studie.

Volymen avslutas med uppsatsen "Litteratur och samhälle", en överblick av litteratursociologins forskningsfält och metoder.