Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Stad på låtsas, Samhällssimulering och disciplinering vid Norra Latins sommarhem 1938-1965

Stad på låtsas, Samhällssimulering och disciplinering vid Norra Latins sommarhem 1938-1965

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Göteborg ,2013,Daidalos, 368s, foto i sv/v, ppb.+so., ,Originalupplaga.,Nyskick.,9789171734105,Analys av Norra Latins sommarhem i Stockholms skärgård ur historiesociologisk synvinkel.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171734105
Titel
Stad på låtsas : samhällssimulering och disciplinering vid Norra Latins som
Författare
Landahl, Joakim
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2013
Omfång
366 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
804 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Du kommer till Sommarhemmet, 'Pojkstaden vid Ålands hav', som en aktad medborgare i ett litet samhälle, där vi försöker låtsas och leka det som en gång i Din framtid skall bli vardagligt allvar. På Sommarhemmet kan Du inte blott få en trevlig sommarferie, Du får även vara med om en spännande och lärorik lektion i praktisk samhällslära." /Ur Minneslista för vistelse vid Norra Latins sommarhem?.

"Stad på låtsas" handlar om ett sommarlovsläger för läroverkspojkar, uppbyggt som ett samhälle i miniatyr. På Norra Latins sommarhem bedrevs under åren 1938?1965 en verksamhet som på flera sätt förde tankarna till ett vanligt samhälle. Här fanns egna radiosändningar, egenbygd telefonväxel, brandkår, sjukstuga, bibliotek, tidning, stadsfullmäktige, domstolsförhandlingar och inte minst ett eget myntsystem. Mynten "put" intjänades genom arbete och användes exempelvis till att hyra båtar, betala böter och betala för permission.

Denna ovanliga – men tidstypiska – samhälls­simulering blir här föremål för en historiesociologisk analys. Särskilt fokus läggs på de disciplinära tekniker som användes för att frambringa social ordning. Verksamheten var inspirerad av en idé som utvecklats i skolans värld: att elever genom så kallad självstyrelse själva ska ansvara för disciplinen. På sommarhemmet kom denna idé att få en annan innebörd genom att den placerades i ett nytt sammanhang, långt borta från skolans värld. Joakim Landahl analyserar hur detta miniatyrsamhälle organiserades och lyfter fram ett antal centrala byggstenar. Genom att studera synen på arbete, straff, lek, nattliv och relation till det motsatta könet ges inblickar i en mångfasetterad kultur. "Stad på låtsas" är en fascinerande studie av ett annorlunda samhälle, som samtidigt ger perspektiv på hur sociala processer går till i mer storskaliga, vuxendominerade samhällen.

Joakim Landahl arbetar som forskare i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet.