Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Skymningsfursten. En roman om det främmande.

Skymningsfursten. En roman om det främmande.

Onsdag förlag 2005, inbunden med skyddsomslag, 167 sidor.

Nära nyskick.
Skrivet av Mohamed Omar




Hjältinna med sjalett om håret

Sanntuna är en sömnig småstad någonstans i en av Sveriges avkrokar. På ett äldreboende jobbar den unga tjejen Naima. Hon har invandrarbakgrund. Varifrån hon kommer får läsaren aldrig veta. Men namnet är arabiskt; ?ai? är ingen diftong som man lätt kan förledas att tro. Mellan ?a? och ?i? ska det vara en kort paus. Dessutom ska i:et uttalas långt ner i halsen och med emfas. Bokstaven kallas ?ain? och är den artonde i det arabiska alfabetet.

Naima betyder ungefär ?välsignad?. Man skulle kunna anta att rör sig om något så ovanligt som en muslimsk protagonist i en svensk roman, dessutom ?med en sjalett om håret?.

Intill kyrkogården i Sanntuna pågår ett bygge. Så en dag fastnar grävskopan i något som borde ha lämnats orört. Det är ett gammalt järnkors, låset som håller Skymningsfursten eller Esdraelon som han egentligen kallas, utanför för vår värld. Nu rider han i vår verklighet med sitt följe och tar skog och mark i besittning.

En efter en av de uttråkade tanterna på äldreboendet lockas ut i fördärvet av ett underligt spelande ljus. Det är projektionen av deras innersta längtan. Av egen fri vilja går de sin undergång till mötes. Men detta grymma öde drabbar inte bara de gamla gummorna, även en orienterare försvinner spårlöst i dimman och kyrkans kantor blir galen då hon hindras att bege sig till den ?himmelska musikens? källa.

Tristessen på äldreboendet med tevens tomma pladder och människornas tomma blickar ställs mot den underbart förfärliga sagovärlden. Men skenet bedrar och villkoret för att gå över till den andra sidan är döden.

Nu gäller det för Sabina, byns kyrkoherde, att fördriva det onda från Sanntuna. Men hennes tvivel gör henne svag och oförmögen. Hon hånas i avgörandets stund av den triumfatoriskt skrattande andefursten, trillar omkull och slår sig medvetslös. Den som till slut besegrar det onda är den jordnära flickan Naima. Hon som var bland de första att se ljuset fladdra i korridorerna på äldreboendet men aldrig föll för frestelsen att följa efter.

I denna scen tycker man sig ana en kritik av värdeupplösningen inom Svenska kyrkan. Den liberala vattvälling som levereras från predikstolarna må duga till vardags (knappt) men vid en verklig konfrontation på liv och död med mörkrets krafter krävs något mer substantiellt ? såsom Naimas islam.

leandoer

Kristoffer Leandoer är ingen gröngöling inom fantasygenren. Tidigare har han skildrat ?Hissvärlden? i en rad böcker. Det märks, han har lyckats med att skapa en ovanligt lyckad syntes mellan vardagsrealism och spökhistoria. Men framemot slutet flippar det ut lite. Så länge läsaren inte får träffa fursten i egen hög person finns möjligheterna till andra psykologiska eller allegoriska tolkningar kvar, men när man väl får komma in till ?den andra sidan? blir det lite platt och smått fånigt.

Romanen är lagom spännande. Inte mer

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9197543349
Titel
Skymningsfursten : en roman om det främmande
Författare
Kristoffer Leandoer
Förlag
Förlaget Onsdag
Utgivningsår
2005
Omfång
166 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
141 x 215 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
310 g
Språk
Svenska