Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ryssland - En europeisk civilisationshistoria
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187263255
Titel
Ryssland : en europeisk civilisationshistoria
Författare
Gerner, Kristian
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2012
Omfång
348 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
111 x 179 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
194 g
Språk
Svenska
Baksidestext
»Lysande!« Per T. Ohlsson, Sydsvenskan

»En mycket läsvärd bok!« Upsala Nya Tidning

»Gerners bok blir säkert ett standardverk för lång tid framöver.« Populär Historia

En gedigen och modern framställning om rysk historia!

I Ryssland. En europeisk civilisationshistoria berättar rysslandsexperten Kristian Gerner om det stora landet i öst. Med en kombination av skarpa analyser och personliga betraktelser skildrar han utvecklingen från Peter den stores tid fram till Vladimir Putins regering. Här framträder en stats brokiga historia som å ena sidan känns europeisk och liknar vår egen, å andra sidan är helt okänd och främmande.

Enligt legenden grundade Rurik och hans vikingar den ryska staten för mer än tusen år sedan. På 1990-talet reste svenskarna åter till Ryssland, den här gången för att införa demokrati och marknadsekonomi. Den ryske ambassadören i Stockholm skrev genast om vikingarnas andra invasion.

Kristian Gerner menar att vår uppfattning om Ryssland bygger på föreställningen att vårt eget västerländska samhälle är ett ideal, och att historieskrivningen utgått från motsätt-ningen öst-väst. Gerner hävdar istället att landets historia inte låter sig inte beskrivas som en isolerad process. Den europeiska civilisationen har sedan medeltiden varit beroende av tre ryska bidrag: råvaror, vapenbruk och kultur. Europas materiella utveckling hade aldrig varit möjlig utan rysk tjära, trä, järnmalm, olja eller naturgas. Ryska statsbildningar har återkommande fört krig med stater i Europa. Under flera sekel bidrog ryska författare, målare, kompositörer, matematiker, naturvetare och filmskapare till att skapa den västliga civilisationen.

OM FÖRFATTAREN

Kristian Gerner är historiker. Han har varit redaktör för tidskrifterna Scandia. Tidskrift för historisk forskning och för Nordic Journal of Soviet and East European Studies. Han med¬verkar i nyhetsmagasin i radio som kommentator till aktuella händelser. Han har tidigare publicerat bland annat böckerna Arvet från det förflutna. Sovjet på tröskeln till 80-talet (1980), Svårt att vara ryss. På väg mot postsovjetismen (1989) och Centraleuropas historia (2004). Han har skrivit i och tillsammans med Klas-Göran Karlsson redigerat boken Rysk spegel. Svenska berättelser om Sovjetunionen och om Sverige (2008).