Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Centraleuropas historia

Centraleuropas historia

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1997. 473 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789127061675
Titel
Centraleuropas historia
Författare
Kristian Gerner
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1997
Omfång
473 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
994 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Centraleuropas historia är en brett upplagd skildring av regionens historia ur ett allmänt europeiskt perspektiv. Kristian Gerner analyserar politik, ideologi och ekonomi i Centraleuropa under tusen år, från det regionen kristnades och fram till våra dagar.

De länder som tas upp avgränsas med utgångspunkt i de nuvarande staterna Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern, men boken behandlar även de områden som tidigare ingått i dessa stater men nu ligger i andra länder. Tonvikten ligger på vad som är gemensamt för detta område mitt i Europa och ger det dess särskilda identitet.

Genom hela boken jämför Kristian Gerner utvecklingen i Centraleuropa med den i Västeuropa och diskuterar beroenden, likheter och olikheter. Tyskarnas och judarnas historiska roll i Centraleuropa fokuseras särskilt. Senare generationers tolkning av tidigare skeenden ägnas stor uppmärksamhet liksom hur de historiska myterna återkommer i konst, litteratur, teater och film och hur dessa myter används för ideologiska syften. Den historiesyn som vägleder politiker och andra medborgare i dagens Centraleuropa ges också en kritisk granskning. Kristian Gerner utgår från berättelserna om "gruppens tidigare öden" och om svunna storhetstider, historiska berättelser som använts för att motivera handlingar och beslut både under 1900-talet och under tidigare sekler.

Kristian Gerner är professor i östeuropaforskning vid Uppsala universitet. Han doktorerade 1984 på avhandlingen The Soviet Union and Central Europe in the Postwar Era. Han har också utgivit Svårt att vara ryss. På väg mot postsovjetismen (1989) och Centraleuropas återkomst (1991).