Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Eugène : Vid Napoleons sida

Eugène : Vid Napoleons sida

Inbunden bok. Columbus Förlag. 1 uppl. 2006. 252 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9185617016
Titel
Eugène : Vid Napoleons sida
Författare
Kerstin Nohrenius
Förlag
Columbus Förlag
Utgivningsår
2006
Omfång
252 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
175 x 246 mm Ryggbredd 19 mm
Vikt
924 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Eugène – Vid Napoleons sida

Eugène – Vid Napoleons sida är en spännande och engagerande skildring av en ung mans svåra upplevelser och ljusa stunder under en epok full av intriger och krig. Eugène de Beauharnais förlorade sin far i den franska revolutionens virvelstormar, vandrade med sin styvfar Napoleon genom Egyptens heta öknar och befann sig som Napoleons styvson mitt i händelsernas centrum i ett Europa i förvandling.

Denna bok skildrar också napoleonepokens uppgång och fall på ett delvis nytt sätt. Den ömsesidiga respekt och närhet som fanns mellan Eugène och hans styvfar är påfallande och en ny bild av Napoleon tonar fram som både upprör och berör. Det är säkert få öden i historien som är så nära förenade som Napoleons och Eugènes och samtidigt är deras närhet till varandra så obekant för eftervärlden. Inte för inte sade Napoleon: Om det hörs ett kanonbuller är det Eugène som tar reda på vad som står på. Om jag ska ta mig över ett dike är det han som räcker mig handen.

I Eugènes dramatiska livsöde finns också förgreningar till Sverige genom äldsta dottern Joséphines äktenskap med Oskar l.

Författaren Kerstin Nohrenius har rest i Eugène de Beauharnais fotspår till Frankrike och Italien, hämtat inspiration på Martinique och studerat åtskilligt material på British Library. Hon har också använt sig av Eugènes memoarer samt hans brevväxling med hustrun Augusta som han skriver till samtidigt som kanonerna dundrar utanför tältet från Europas många slagfält.

Kerstin Nohrenius är född och uppvuxen i Lindesberg och har studerat bl.a. etnologi och varit informationschef i Täby kommun. Hon har tidigare skrivit ett flertal böcker med kulturhistorisk inriktning.

– Denna bok fyller ett tomrum när det gäller skildringar av Napoleontiden, säger Lars O. Lagerqvist, granskare av boken, historiker, författare och tidigare chef för Kungliga Myntkabinettet, där han fortfarande delvis är verksam.

Utdrag ur boken

När Eugène de Beauharnais föds måndagen den 3 september 1781 på rue Thévenot i Paris finns det ingenting som tyder på att en revolution är på väg i Frankrike. Däremot finns det många tecken på att stora förändringar väntar.
Frankrike är vid den här tiden ett av Europas mäktigaste länder. Ett föredöme i fråga om idéer, konst och smak för det övriga Europa, där franska är det officiella språket vid hoven. Men trots inflytande och en stark position har Frankrike stora problem och är nära ett ekonomiskt sammanbrott. Skattesystemet är djupt orättvist och det pyr bland befolkningen, inte minst bland borgarna som inte längre ensamma vill bära den tunga skattebördan. Samtidigt får upplysningsförfattarna en allt större publik. Förnuft har blivit viktigare än tradition och både borgare och aristokrater samlas i Paris salonger och kaffehus för att diskutera nya idéer om frihet och rättvisa.
Den revolution som är under uppsegling i Frankrike får oanade följder för Eugène de Beauharnais. I stället för ett tryggt liv i en familj i hög ställning och med god ekonomi blir hans barndom osäker och fylld av faror och hela hans levnad strapatsrik. Samtidigt får Eugène på mycket nära håll uppleva hur hela Europas karta ritas om.