Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Jag vill ha en egen måne : bok om Ted Gärdestad

Jag vill ha en egen måne : bok om Ted Gärdestad

Inbunden bok. Bokförlaget Forum. 1 uppl. 2005. 238 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Enhetsfrakt till Sweden: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789137127330
Titel
Jag vill ha en egen måne : bok om Ted Gärdestad
Författare
Keijo Liimatainen - Kenneth Gärdestad
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2005
Omfång
238 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
”Skitball!”, ropar Benny Andersson i oktober 1971 när han lyssnat på Kenneth och Ted Gärdestads demotape. Några dagar senare skrivs skivkontrakt på två LP-skivor. Ted är 15 år, Kenneth 23. Framgångskarusellen drar igång: intervjuer, folkparksturné, idolhysteri, publikrekord, försäljningsrekord ...
 Vi får följa Ted från barndomen på Åkervägen i Sollentuna, där grabbarna spelade på kakburkar och gitarr hemma i källaren, till det tragiska slutet med sjukdom och en alltför tidig död 1997.
 Ted skrev musiken och Kenneth texterna. Efter debut-LP:n ”Undringar” (1972) följde skivorna ”Ted” (1973), ”Upptåg” (1974), ”Franska kort” (1976), ”Blue Virgin Isles” (1978), ”Stormvarning” (1981) och ”Äntligen på väg” (1994). 1979 vinner Ted och Kenneth svenska schlagerfestivalen med låten ”Satellit”.
 Ted var tidigt idrottsintresserad och själv ungdomsstjärna i tennis – han och Björn Borg möttes i final både i junior-SM och i skol-SM.
 Som person var Ted glad, nyfiken och ganska anspråkslös, så länge han mötte ett intellektuellt motstånd. Han hade lätt för att få vänner. I boken intervjuas flera av dem som stod honom nära: Björn Borg, Ann Zacharias, Björn Ulvaeus, Janne Schaffer, Lennart Östlund och Michael B. Tretow på skivbolaget Polar, musikern och turnékompisen Harpo, Teds filosofiske mentor Per Ragnar och vänner från tiden i Bhagwanrörelsen.
 Berättelsen om Ted är en framgångssaga utan motstycke och samtidigt en smärtsam livshistoria med grymma inslag – om en begåvad och känslig sökare som ville hitta sin egen väg i livet men blev ansatt av lögner och förföljd av illvilliga rykten.
 ”Sanningen om mig själv är som min egen skugga. Den går inte att fånga, men på den plats där ljus och mörker möts ska jag finna sanningen om mig själv.” (Ted Gärdestad i Aftonbladet 1980.) Kenneth Gärdestad, Teds äldre bror, har skrivit texterna till musiken och arbetar som arkitekt. I boken berättar han med egna ord om hur det var att leva nära Ted, om lyckan när allt stämde och om de svåra stunderna när familjen kastades mellan hopp och förtvivlan.
 Keijo Liimatainen, uppvuxen i Örnsköldsvik och bosatt i Los Angeles, var en av Teds bästa vänner. Han arbetar som sport- och nöjesjournalist för Svenska Dagbladet och har gjort intervjuerna med människorna omkring Ted.