Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tsarens kurir

Tsarens kurir

Inbunden bok. Niloe. 1971. 322 sidor.

Nyskick. Pärm: hörn ytterst obetydligt pyttelitet "rynkiga."
Tsarens kurir (franska: Michel Strogoff) är en roman från 1876 av Jules Verne om just tsarens kurir, vid namn Mikael Strogoff.
Mikael Strogoff är kurir hos den ryske tsaren Alexander II. När tatarerna invaderar Ryssland skickas Strogoff från Moskva till Irkutsk med täcknamnet Nikolas Korpanoff för att varna guvernören där, tillika tsarens bror, för förrädaren Ivan Ogareff.

På den mycket farofyllda resan mot Irkutsk möter Mikael Strogoff den unga Nadia Fedor, som är på väg till sin landsförvisade far som också befinner sig i Irkutsk. Hon blir Mikaels följeslagare längs större delen av resan där de både hinner bli tillfångatagna och fly, tar sig fram till Irkutsk och gifter sig med varandra!
Handling: Mikael Strogoff är kurir hos den ryske tsaren Alexander II. När tatarernas kung Feofar Khan invaderar ryska Sibirien skickas Strogoff från Moskva iväg till Irkutsk med täcknamnet Nikolas Korpanoff för att varna guvernören där, tillika tsarens bror, för förrädaren Ivan Ogareff, som kan klä ut sig till bl.a. zigenare eller general. Ivan Ogareff har intresse av personlig hämnd mot guvernören, efter att tidigare ha blivit degraderad av denne. På vägen mot Irkutsk möter Mikael Strogoff den unga Nadia Fedor, som är på väg till sin far som har landsförvisats just till Irkutsk, och som blir Mikaels följeslagare längs större delen av resan. Han stöter även på krigskorrespondenterna Harry Blount, engelsman, och Alcide Jolivet, fransman. Den sistnämnde säger sig rapportera till 'kusin Madeleine'.

Strogoff blir i ett skede, tillsammans med sin mor och Nadia, tillfångatagen av tatariska styrkor. Han anklagas av Ogareff för att vara spion, och döms till blindhet på tatariskt vis; genom ett hett svärdsblad. Michael och Nadia lyckas därefter undkomma, och kommer efter vissa förseningar till guvernören i Irkutsk, dit också Strogoffs mor slutligen anländer, i tid för att bevittna sin sons bröllop med Nadia Fedor.
Noterbart är att vid denna tid finns inte Transsibiriska järnvägen (vilken byggdes 1891-1916), varför de tar sig fram med häst och vagn, eller till fots.
Jules Gabriel Verne (IPA: /vεrn/), född 8 februari 1828[1] i Nantes i Pays de la Loire, död 24 mars 1905 i Amiens i Picardie, var en fransk författare av populärlitteratur och ungdomsböcker med en produktion av två handskrivna romaner om året.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish