Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Husen vid Himlastigen

Husen vid Himlastigen

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1998. 167 s. Inbunden. 25x22cm.

Nyskick. Skyddsomslag finns i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127350045
Titel
Jonsson, S/Husen vid himlastigen
Författare
Jonsson, S
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1998
Omfång
167 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
840 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Storslaget enkelt och vackert porträtteras de västerbottniska byabönhus som byggdes under väckelsetiden (mestadels under 1920- och 30-talen), gudstjänstlivet och dagens bönemöten i hemmen.
Allt fler av husen säljs nu ut och denna försvinnande miljö fångas här i sista stund av kameran och i intervjuer, som ger fängslande inblickar i den enskildes trosliv. Som vanligt har Sune Jonsson mött människorna med ödmjukhet och respekt, kommit dem nära och vunnit deras förtroende.

En inträngande dokumentation av väckelsetidens västerbottniska byabönhus. Av landets 700 bönhus tillhörande Evangeliska Fosterlandsstiftelsen t ex finns en femtedel i Västerbotten. Som bönhus har de i det närmaste spelat ut sin roll och flera av dem används i dag för andra ändamål än helgade sammankomster. För vart år står allt flera av husen övergivna eller säljs ut. Det är således en försvinnande miljö som i sista stund dokumenterats.
Detta är också en fängslande litterär berättelse om den enskilda människans trosliv. Sune Jonsson har intervjuat och fotograferat, främst äldre, människor med ödmjukhet och respekt och ställt frågor om deras innersta religiösa liv.De vittnar här alla öppenhjärtigt om sin barndoms trosliv i denna speciella småbrukarmiljö, starkt präglad av Rosenianismen, om sitt förhållande till bönens makt och helbrägdagörelsen och om den betydelse väckelsen haft i deras vuxna liv.
Det är märkliga och starkt gripande berättelser, som skapar en total närvarokänsla. Vad som är särskilt slående är med vilken ömhet och tacksamhet flera av dem talar om sina föräldrar, trots att uppväxten i ett strängt religiöst hem innebar försakelser av sådant som var självklart för barn i "världsliga" hem, t ex att få gå på bio.

Särskilt intressant för
fotointresserade, kulturhistoriskt intresserade och medlemmar av olika trossamfund.

Sune Jonsson
är vår främste skildrare av de svenska småbrukarnas liv. Detta är hans sextonde djuplodande dokumentära bildbok, där ord och bild vävts samman till en litterär enhet av sällsamt slag. Det är den fjärde om svenska trossamfund och kan ses som en motsvarighet till klassikern Bilder av Nådens barn som han gjorde 1963. Han har även publicerat en novellsamling och två romaner. 1993 tilldelades han Hasselbladsstifelsens Internationella fotografpris, "Nobelpriset i fotografi".