Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Stoner

Stoner

Pocketbok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. Ny svensk upplaga i pocket uppl. 2015. 293 sidor.

Nyskick. 17,8 x 11 cm. 172 g

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789127144583
Titel
Stoner
Författare
Williams, John
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2015
Omfång
293 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
180 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Hans liv ligger utstakat – han ska slita på föräldrarnas gård med den torra jorden. Men Stoner har läshuvud och skickas till universitetet för att bli agronom. När han hamnar på ett seminarium i litteratur ändrar hela hans liv riktning.
Så börjar den mödosamma resan mot att skapa sig en egen tillvaro. Han arbetar på sin avhandling i engelsk litteratur, träffar en kvinna och gifter sig, börjar undervisa. Äktenskapet blir en katastrof. Stoners tillflykt blir det inre livet; han arbetar hårt och blir en omtyckt lärare. Hans idealism gör honom allt ensammare – men så möter han sent i livet kärleken och förstår för första gången vilken kraft som bor i mötet mellan två människor.
Stoner är en gripande roman om en mans livsresa. Utåt är han oansenlig, men inom honom ryms en värld av sorger, förhoppningar och besvikelser. Williams förmåga att gestalta de känslotillstånd som är allra svårast att sätta ord på får romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten. Vi är alla Stoner.

John Williams (1922–1994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, skrev poesi och tre romaner; Stoner, Butcher’s Crossing och Augustus, för vilken han vann National Book Award 1973.
Stoner utgavs första gången 1965. Den fick fina recensioner och upplagan om 2 000 ex sålde slut. 2003 återutgavs den av New York Review of Books förlag och sakta spred sig nyheten om en fantastisk bortglömd bok – tio år efter författarens död. 2014 är Stoner en bästsäljare över hela Europa.

”Stoner är en djupt gripande roman som fick mig att uppleva vad riktigt stor litteratur kan innebära.”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Det är en stillsamt berättad historia om ett liv bland alla andra, men ändå andlöst spännande eftersom dramaturgin är så väl genomförd. /…/ Jag har satt Stoner i händerna på människor som försvunnit bort ett dygn, för de kan inte släppa boken för nåt annat. Sen kommer de tillbaka och vill - måste! - prata om det de just varit med om. Alla säger samma sak: de är skakade och sorgsna men väldigt lyckliga att de läst boken.”
Åsa Linderborg, Aftonbladet

”Allra sista meningen i Stoner är så bra att det händer något i kroppen: jag slår ihop boken, pressar den mot ansiktet och silar luften mellan tänderna som om jag plötsligt blivit intensivt generad. Men inget är genant - sista meningen i romanen är bara så fruktansvärt bra. Den ger en liten smula hopp inför döden, sluter livscirkeln, stänger berättelsen och gör litteraturen oförgänglig.”
Malin Ullgren, DN

”Det är en märkligt liten, stor roman. Så anspråkslös i tilltalet men med så djupa och svårfångade känslotillstånd. /…/  Stoner föds, lever, dör. Det är bara ett liv. Men Williams lyckas skriva fram en magisk, storslagen melankoli. En mästerlig författare.”
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

”Det John Williams gör är att han skriver fram ett helt liv, så stilla där på platsen, lika mättat av inre tankar och närvaro som emellanåt frånvarande i den så kallade verkligheten. /…/ Och det jag känner är att jag i min tur blir lite förtrollad när jag läser Stoner, påmind om min egen livslånga och djupa förälskelse i litteraturen. Om den där hängivenheten som bär kulturen, berättar livet, men som idag dessvärre ifrågasätts till och med inom kulturredaktioner.”
Anneli Dufva, Kulturnytt

”På ytan händer det ganska lite i William Stoners liv. /…/  Ändå läser jag den i ett svep, just på grund av Williams förmåga att gestalta Stoners liv - klassresan, otryggheten i borgerligheten, kärleken till lärdom - från en punkt som är i exakt jämnhöjd med subjektet. Vi ser det han ser, delar hans små stunder av lycka och stora, avgörande besvikelser, känslan av att blev det inte mer?”
Jens Liljestrand, Expressen

”Det är ett gripande porträtt”
Ulf Eriksson, Göteborgs-Posten

”Stoner är helt enkelt en av de bästa böcker jag läst. Det är inte ramberättelsen som gör Stoner till en så läsvärd bok. Nej, det är sättet på vilket John Williams har lyckats skapa en alldeles fullständigt trovärdig människa av kött och blod. Vi ser Stoner framför oss, vi lever med honom, han blir en del av oss själva. Vi blir upprörda när han fattar fel beslut, vi gläds när det går honom väl.
Williams själv kallade sina böcker för ”en flykt in i verkligheten” och bättre kan det kanske inte sägas. Att läsa Stoner är dessutom en njutbar upplevelse rent språkligt och en lysande översättning.”
Johan Erlandsson, Kommunalarbetaren

”Stoner är en rysligt vacker roman om bildning. Jag slår vad om succé även i Sverige.”
Björn af Kleen, Dagens Nyheter

”Det är en underbar bok.”
David Stenbeck, Kristianstadsbladet

”Man kan inte annat än älska den ödmjuke och lågmälde Willam Stoner /…/ [Hans] liv kan i det stora hela ses som ganska händelselöst, men John Williams gestaltningar gör varje sida betydelsefull.”
Solveig Lundmark, Norrländska socialdemokraten

”Ett allvar som drabbar. Det handlar om att uthärda och om att förstå vilka förväntningar som är rimliga på en till många delar okontrollerbar och förvirrande stund på jorden.”
Olof Åkerlund, Sydsvenskan

”Det väcker en mild glädje som bara riktigt bra böcker kan åstadkomma”
Pauli Olavi Kuivanen, Norrköpings tidningar

”Jag är förbluffad över att en roman som är så här bra har undgått uppmärksamhet under så många år.”
Ian McEwan

”En briljant, vacker, obönhörligt sorglig, vis och elegant roman.”
Nick Hornby