Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kuppen

Kuppen

Forum 1979. Inbunden gallrad biblioteksbok med hårda pärmar, 305 sidor, 22x14cm. 615 gram.

Mycket gott skick. John Updike:

En stor amerikansk intellektuell

av Ivo HolmqvistprofessorWickford, Rhode Island, är en av de många tilltalande småstäderna i New England: vita välvårdade trähus med ålderstigna spåntak, en småbåtshamn, hummerfiske. Kyrkan är enkel och värdig, vitstruken och seren, lugnet på kyrkogården är påtagligt under höga träd och mellan åldriga stenar, ofta med inhuggna änglar i relief. På några av dem hittar man efternamnet Updike, de flesta som vilar under dem har varit präster. Och på våren blommar här fantastiska dogwoodträd, med ljusa stjärnformiga blommor.

Det är väl troligt att John Updike ? släkten har nederländska rötter ? är nära befryndad med dem som vilar på Wickfords kyrkogård, även om han själv mest hållit sig till i grannstaten Massachussetts, oftast i Bostons periferi. New England-miljön återfinns i många av hans romaner och noveller, och för övrigt har han skrivit en självbiografisk essä som han kallat just The Dogwood Tree: A Boyhood. Mer om hans bakgrund och hans plågsamma brist på självtillit under uppväxten får man veta i Självmedvetande (1989). Det nordöstra hörnet av USA är alltså hans hemtrakter.


oliver martell/ibl
John Updike
LantisenJohn Updike föddes 1932 i Pennsylvania och fyller därmed sjuttiofem i år. Han har haft skrivandet som heltidsyrke i mer än femtio år, och under den tiden skrivit en strid ström böcker ? just nu omkring sextio ? och fler blir det säkert. Han har i en intervju erkänt att han arbetar med samma strikta disciplin som en tandläkare: upp tidigt, i väg till jobbet, slit hela dagen, utmattad efter ett gott dagsverke. Det finns också ett tydligt religiöst stråk hos honom (många präster i släkten), däri inräknat pliktmoral.

Fadern var matematiklärare i småstaden Shillington, medan modern hade författardrömmar som hon överlät på sonen att förverkliga ("min mor brukade drömma om att bli författare och jag brukade betrakta henne"). När John var tonåring flyttade familjen till den gård där hon vuxit upp och där hennes man sedan bevisade sin opraktiskhet. En av Updikes tidiga romaner, Från gården (1965), ger inblickar i detta, med en son som i vuxen ålder återvänder med sin nya familj till modern-änkan som sitter kvar på sin ohanterliga gård, lätt bitter över sitt öde. Men lantlivet är annars något som John Updike undviker. Han förlägger hellre sina många historier till småstäderna, där mycket försiggår bakom kulisserna och gardinerna: äktenskap och otrohet, traditioner och uppbrott, liksom åldrande.

Hans debutroman Basar i fattighuset (1959) utspelade sig bland inhysingarna på ett ålderdomshem; de skildras med sympatiserande förståelse ? snart är John Updike där, han visste förstås redan då vad som väntade honom och oss alla. Den boken skulle ha kommit på förlaget Harper & Brothers som gav ut hans första bok, en diktsamling (ytterligare fem sådana har kommit sedan dess). Men

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9137070975
Titel
Kuppen
Författare
Updike, John. - Nilsson, Hans-Jacob
Förlag
Stockholm : Forum
Utgivningsår
1979
Språk
Svenska