Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Möss och människor

Möss och människor

Pocketbok Bokförlaget Forum. 1968. 105 sidor.

Gott skick. Möss och människor handlar om George Milton och Lennie Small. Lennie är förståndshandikappad och blir omhändertagen av sin bäste vän, George. Lennie och George försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar. Den senaste gården de arbetade på fick de båda fly ifrån. Lennie gillar att smeka mjuka saker och han blir intresserad av den röda bomullsklänningen som frun på gården bär. Han börjar smeka och ta i klänningen, kvinnan blir förskräckt och börjar skrika. Lennie blir då rädd och håller tag i klänningen ännu hårdare. När han väl släpper kvinnan springer hon till sin make och berättar att Lennie våldtog henne. George och Lennie ger sig av från gården i hast och flyr till en stad söderut.

De hittar ett nytt arbete på en annan gård och bestämmer sig för att ta det. Natten innan de ska börja arbeta på gården sover de under bar himmel i skogen och pratar om den egna gård de fantiserar om att skaffa. Lennie halar upp en död mus ur fickan och börjar smeka den, George blir lite arg på honom och slänger musen i en sjö. Nästa morgon tar de anställning vid gården, de får varsin säng och en liten hylla att ha sina saker på. De träffar de andra männen på gården och George förklarar att Lennie inte är riktigt “klar” i huvudet men att han arbetar bra och är stark som en oxe. George blir ganska snabbt vän med Slim, mannen som är chef över hästarna. Lennie blir vän med den enarmade gamlingen Candy. De båda träffar sedan på Curley, basens son, som har varit boxare och direkt fattar misstycke för Lennie.

När arbetarna ger sig av till stan talar Lennie och Candy om Georges och Lennies dröm, att köpa ett landområde och bruka det. De ska inte ta order från någon och Lennie ska få sköta kaninerna. Candy vill också vara med på detta så han erbjuder sina besparingar på 350 dollar. Lennie och George går med på detta. De andra arbetarna beskyller Candys hund för att lukta illa och skjuter den i nacken. Slim erbjuder därför en av sina hundvalpar till Candy, men han tackar nej. Lennie får hundvalpen istället, han blir överlycklig och smeker den direkt när han får en ledig stund på gården.

Curley går på Lennie och börjar boxa honom i magen medan Lennie står där och tittar undrande på George. George skriker åt honom att slå till Curley. Lennie tittar på Curley och tar tag i hans hand och klämmer den i sin näve. Curley bryter vartenda ben i hela handen, och George utpressar Curley genom att säga att hans hand fastnat i en maskin, om han inte vill att de berättar vad han gjorde. En tid senare sitter Lennie med sin hundvalp död i famnen i ladugården. Curleys fru kommer och sätter sig och talar med honom. Efter ett tag säger hon att Lennie får smeka hennes hår, men sedan tycker hon att han rufsar till det och skriker åt honom att sluta. Lennie blir rädd och håller hårdare. Kvinnan skriker högre och han håller för hennes mun och skakar om henne så att hon bryter nacken och dör.
[Wikipedia]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9137046667
Titel
Möss och människor
Författare
John Steinbeck
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
1968
Omfång
105 sidor
Bandtyp
Pocket
Språk
Svenska
Baksidestext