Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Krig och kultur

Krig och kultur

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2003. 500 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i hyggligt skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127094189
Titel
Krig och kultur
Författare
John Keegan
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2003
Omfång
500 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
933 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Krig och kultur är en gestaltning av hur krig har formats i olika tider och i olika kulturer. Boken kan ses som en skildring av krigets antropologi och det är kriget som en faktor i kulturens utveckling – kriget som kulturuttryck – som står i centrum. Den frågeställning som tjänar som utgångspunkt är: Hur har kriget format olika kulturer och hur har krigsmakten organiserats i olika typer av kulturer?
Sina exempel tar författaren från flera kulturkretsar och tidsperspektivet omfattar hela historien från stenåldern fram till våra dagar, ungefär fram till andra världskrigets slut. Mer än hälften av boken avhandlar krigföring i olika kulturer före 1500.
Boken är analytisk och systematisk snarare än historiskt berättande och inleds med en skildring av krigets natur där Keegan tar sin utgångspunkt i Carl von Clausewitz resonemang om krigföringens olika former. Keegan visar t ex hur västerlandets militära tänkande med dess inriktning på drabbningar och massiva insatser (som ju resulterat i två förödande världskrig) ofta står sig slätt gentemot andra typer av krigföring, som t ex gerilllakrigföring.
Resten av boken är uppbyggd kring fyra olika teman: sten, kroppar, järn, eld. Författaren utgår här från krigets instrument och analyserar hur detta har påverkat krigföringen. Avsnittet "Kroppar" exempelvis tar upp hästens roll i krigföringen – från antika stridsvagnar till kavalleriets framväxt.
Det är således ett mycket brett spektrum som författaren målar upp. Det är komplicerade förhållanden som avhandlas men framställningen är pedagogiskt uppställd, välformulerad och lättläst.

Originalutgåvan av Krig och kultur utkom redan 1993. Sedan dess har den kontinuerligt kommit i nya utgåvor och betraktas i dag som en klassiker inom ämnesområdet.
Översättning Thomas Preis


John Keegan (f 1934) är en av världens ledande militärhistoriker. Efter utbildning i Oxford har han undervisat vid militärakademien i Sandhurst och vid Princeton University. Han är författare till en lång rad böcker om krigets historia, främst 1900-talets krigshistoria, och är en ofta anlitad kommentator i brittisk press och TV. På svenska finns Det första världskriget (2002). John Keegan adlades 2000 för sina insatser.