Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Den stora kreatursdöden : kampen mot boskapspest och mjältbrand i 1700-talets svenska rike

Den stora kreatursdöden : kampen mot boskapspest och mjältbrand i 1700-talets svenska rike

Inbunden bok Carlsson. 1 uppl. 2017. 503 sidor.

Nyskick. Portot gäller oavsett antal böcker. - analyserar 1700-talets stora boskapssjukdomar utifrån historiska källor och veterinärmedicinska perspektiv. Hon visar att de sjukdomar som orsakade de värsta utbrotten i det svenska riket var boskapspest och mjältbrand. Boken visar likaså att de bekämpningsåtgärder som företogs nationellt, regionalt och lokalt präglades av boskapspestens och mjältbrandens särskilda egenskaper.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173318662
Titel
Den stora kreatursdöden : kampen mot boskapspest och mjältbrand i 1700-talets svenska rike
Författare
Johanna Widenberg
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2017
Omfång
503 sidor
Bandtyp
Halvklotband
Mått
174 x 247 mm Ryggbredd 31 mm
Vikt
1298 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Under 1700-talet härjade många smittsamma och dödliga boskapssjukdomar i Sverige och Finland. Det var den stora kreatursdödens sekel aldrig tidigare hade så många djur störtat i så häftiga sjukdomsutbrott. Nöd och elände uppstod där farsoterna drog fram. Myndigheter, medicinare och djurägare försökte på alla sätt hejda den snabba smittspridningen. En kamp inleddes mot sjukdomarna, och denna kom att få omfattande konsekvenser för djurhållningen i riket. Johanna Widenbergs unika och faktafyllda bok analyserar 1700-talets stora boskapssjukdomar utifrån historiska källor och veterinärmedicinska perspektiv. Hon visar att de sjukdomar som orsakade de värsta utbrotten i det svenska riket var boskapspest och mjältbrand. Boken visar likaså att de bekämpningsåtgärder som företogs nationellt, regionalt och lokalt präglades av boskapspestens och mjältbrandens särskilda egenskaper. Boskapspest är i dag en utrotad sjukdom, men mjältbrand ger fortfarande upphov till sjukdomsutbrott, om än inte i samma stora skala som under 1700-talet. Johanna Widenberg är fil.dr i historia vid Uppsala universitet, nu knuten till Lantbruksuniversitetet i Uppsala.