Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Lagom : sanningar och myter om det vi kallar svenskt

Lagom : sanningar och myter om det vi kallar svenskt

Inbunden bok Bokförlaget DN. 2004. 124 sidor.

Mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789175884912
Titel
Lagom : sanningar och myter om det vi kallar svenskt
Författare
Johan Tell
Förlag
Bokförlaget DN
Utgivningsår
2004
Omfång
124 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
197 x 255 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
681 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Lagom – sanningar och myter om det vi kallar svenskt behandlar i korta, humoristiskt allvarliga texter allt det vi förknippar med vårt avlånga land. Är svenskar verkligen mer konflikträdda än andra folk, dricker vi mest kaffe, är våra krusbär bäst i världen och finns inte ordet ”lagom” på något annat språk? Om inte, varför går vi då omkring och tror detta? 
 Dessutom berättas historien om den amerikanska president som startade ryktesspridningen om vår förmenta synd och vår vilja att hela tiden ta livet av oss. 
 Läsaren får även ta del av statistik som förmodligen spelat roll i skapandet av vårt folklynne, exempelvis att Sverige har fyra gånger mer myrmark än bebyggd areal och att 35 procent av befolkningen är rädd för att simma på djupt vatten. 
 Författaren har de senaste 15 åren jobbat som journalist på resemagasinet Vagabond. Det är under resa bland gormande italienare, religiösa indier, pryda britter, bilburna amerikaner och barnvänliga araber som funderingar över vad som egentligen är svenskt har väckts. För under resa blir det hemtama inte längre så självklart. Med förvåning inses att allemansrätten inte är något andra eftersträvar och att mellanmjölken flödar även på annat håll, att vår svenskaste maträtt äts över hela världen och att vår mesta midsommarsång hänger samman med Napoleons soldater. 
 Men framför allt inser man som resenär att det vi kallar svenskhet, detta folklynne, bara är ett tunt kosmetiskt lager på den människa som är likadan vart vi än kommer. Fast ett väldigt rolig sådant. 
 Boken är genomillustrerad med foton, annonser och affischer, vilka alla förstärker känslan av hur det är att leva i ett underligt litet land vid polcirkeln. 
 Johan Tell är en av Sveriges roligaste författare och blev såväl 2002 som 2003 nominerad till årets krönikör. Tidigare har hans kombination av humor och fakta resulterat i de uppskattade böckerna England, England och Älskade fritidshus. Han har även givit ut fem samlingar med underfundiga reseberättelser, varit medförfattare till Ola Skinnarmos tre böcker om dennes arktiska äventyr, liksom till Joakim Langers Robinsonön. 
 Johan Tell är född 1959 i Helsingborg. Nu bor han med Karin, Tekla och Katinka i ett radhus i Stockholm, tillbringar sin fritid i familjens lilla röda stuga på en stenig tomt vid en abborrsjö i Sörmland och köpte nyligen en Volvo – han vet inte hur det blev såhär.