Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Frihetens klassiker – Texter i urval

Frihetens klassiker – Texter i urval

Häftad bok. Timbro. 2003.

Mycket gott skick. I några (kortare) avsnitt av boken förekommer blyertsunderstrykningar och små anteckningar.

"Det har inte alltid varit populärt att vara liberal. Tjugohundratalets liberala demokratier hade fortfarande varit en önskedröm om det inte varit för hundratals år av målmedveten liberal kamp. Historien bjuder på många liberala hjältar som, trots härskarnas motstånd, kämpat för individuell frihet, tolerans, jämställdhet, internationalism, äganderätt och mot privilegier. Många av dem formulerade sina tankar i kontroversiella pamfletter, artiklar och böcker, och flera av författarna fick betala ett högt personligt pris för sin frispråkighet - från fängelse eller exil till akademisk utfrysning.

Mattias Bengtsson och Johan Norberg har samlat några av de främsta texterna från femhundra år av liberal utveckling, från dem som redan på 1500-talet argumenterade mot slaveri och envåldshärskare till dem som i 1900-talets mitt försvarade kapitalism och fri ekonomi när andra lockades av de totalitära staternas löften. Flera av texterna har tidigare varit svåra att få tag på och publiceras nu för första gången i svensk översättning.

I Frihetens klassiker samsas liberalismens klarast lysande stjärnor som John Locke och John Stuart Mill med strålande men mindre berömda tänkare som Lysander Spooner och Rose Wilder Lane. Här finns också de svenska tänkare som har givit viktiga bidrag till frihetstraditionen. De delar alla en glödande passion för frihet och en sällsynt förmåga att förmedla den i text. Frihetens klassiker är en antologi att inspireras av."

Enhetsfrakt till Sweden: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9175664046
Titel
Frihetens klassiker
Författare
Johan Norberg - ètienne de la Boétie - Bartholo de Las Casas
Förlag
Timbro
Utgivningsår
2003
Bandtyp
Häftad
Vikt
602 g
Språk
Svenska
Baksidestext
(Pressinformation)
De viktigaste tänkarna och de bortglömda frihetskämparna - från Adam Smith och Mary Wollstonecraft till Vilhelm Moberg och Ayn Rand - i en volym. I denna antologi samlas några av de främsta texterna från femhundra år av liberal utveckling, från dem som redan på 1500-talet argumenterade mot slaveri och envåldshärskare till dem som i 1900-talets mitt försvarade det öppna samhället och den öppna ekonomin mot totalitarismen. De delar alla en glödande passion för frihet och en sällsynt förmåga att förmedla den i text. Frihetens klassiker är en antologi att inspireras av. Läs innehållsförteckningen (PDF) ->

Läs förordet av Mattias Bengtsson och Johan Norberg (PDF) ->

Läs inledningen av Johan Norberg (PDF) -> Det har inte alltid varit populärt att vara liberal. Tjugohundratalets liberala demokratier hade fortfarande varit en önskedröm om det inte varit för hundratals år av målmedveten liberal kamp. Historien bjuder på många liberala hjältar som, trots härskarnas motstånd, kämpat för individuell frihet, tolerans, jämställdhet, internationalism, äganderätt och mot privilegier. Många av dem formulerade sina tankar i kontroversiella pamfletter, artiklar och böcker, och flera av författarna fick betala ett högt personligt pris för sin frispråkighet - från fängelse eller exil till akademisk utfrysning. Mattias Bengtsson och Johan Norberg har samlat några av de främsta texterna från femhundra år av liberal utveckling, från dem som redan på 1500-talet argumenterade mot slaveri och envåldshärskare till dem som i 1900-talets mitt försvarade kapitalism och fri ekonomi när andra lockades av de totalitära staternas löften. Flera av texterna har tidigare varit svåra att få tag på och publiceras nu för första gången i svensk översättning. I Frihetens klassiker samsas liberalismens klarast lysande stjärnor som John Locke och John Stuart Mill med strålande men mindre berömda tänkare som Lysander Spooner och Rose Wilder Lane. Här finns också de svenska tänkare som har givit viktiga bidrag till frihetstraditionen. De delar alla en glödande passion för frihet och en sällsynt förmåga att förmedla den i text. Frihetens klassiker är en antologi att inspireras av. Det började med de spanska teologernas kamp mot förslavandet av indianerna. Sedan föddes liberalismen på 1600-talet i konflikt med kyrkans andliga, och den absoluta kungamaktens världsliga, förtryck. Blodiga religionskrig fick europeiska intellektuella att förespråka tolerans som vägen till fred. Kungars och aristokraters planhushållning och utsugning fick ekonomerna att kräva laissez-faire. Liberaler inspirerade revolutioner i England 1688, USA 1776 och Frankrike 1789 och kämpade mot slaveri, feodalism och kvinnoförtryck. De klassiska ekonomerna och den europeiska frihandelsrörelsen liberaliserade Europa på 1800-talet, vilket skapade den industriella revolutionen och lyfte en kontinent ur den fattigdom människan alltid tidigare hade levt under. På 1900-talet kom bakslag, krig och totalitarism. Men i skuggan av dem återupptäcktes frihetens värde. Nu ville man återskapa ett öppet samhälle. Mot slutet av årtusendet hade diktaturerna störtats och reformer lade grunden för en ny globalisering. I dag tar vi detta för givet, men dagens tillstånd grundades på femhundra år av idékamp.