Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Brännvin, vatten och bröd : glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850. Del 2
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185487905
Titel
Brännvin, vatten och bröd : glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850. Del 2
Författare
Johan Birath
Förlag
Atremi
Utgivningsår
2008
Omfång
328 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
148 x 210 mm Ryggbredd 28 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag jämfört med de människor som levde för 175 år sedan?

I Västra Eneby, begravdes 1848 en 19-årig tigg­arflicka brådstört­at vilket gav misstankar om konspiration i avsikt att mörklägga ett mord. Den misstänkte mördaren var blott 15 år.
Vi får även följa den tragiska skärgårdshändelsen då en vedskuta hittas övergiven utanför Valdemarsvik. Då man så småningom går ombord möts man av en hemsk syn som får ett omfattande efterspel. Ett äkta kriminaldrama! ?

I del 2 av Brännvin, vatten och bröd får vi ytterligare ett 20-tal glimtar från våra östgötska rättssalar. Vi får bland annat läsa om stöld av grisar och andra krea­tur, hor, misshandel av föräldrar , mordbrand och mord.?

Johan Birath är grundskollärare i Boxholm. Övrig tid ägnar han åt kommunpolitik, föreläsningar och historiska efterforsk­ningar. Hans främsta intressen är social-, kriminal- och religionshistoria samt folktro.

Genom sitt författarskap vill Johan Birath öka kunskapen om människors livsvillkor förr, samt stimulera till jämförelser med nutidens samhälle. Han inriktar sig genomgående på det arbetande folkets historia, vilket tillsammans med hans folkbildningarbete bl.a. resulterat i ABF:s kulturstipendium 2005.
Ytterligare författare: Birath, Johan