Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fyra dagar i mars.

Fyra dagar i mars.

Wahlström & Widstrand. 2010. Inbunden med skyddsomslag, 393 sidor, 537 gram.

Mycket gott skick. Under upptakten av Jens Christian Grøndahls senaste roman ?Fyra dagar i mars? grubblar jag över varför det just är den psykologiska realismen som bitit sig fast i vår västliga hemisfär. Ännu en roman där huvudpersonen ställs inför ett svårt problem och tvingas komma tillrätta med sitt liv och därmed vinna insikter om sig själv och tillvaron. Men så småningom kapitulerar jag.

Den framgångsrika danska arkitekten Ingrid tvingas avbryta en jobbresa till Stockholm för att den 15-årige sonen Jonas gripits av polisen i Köpenhamn. Han och några kamrater har tydligen sparkat en person med annan etnisk bakgrund i huvudet. Under de fyra dagar titeln aviserar repas Ingrids livsväv upp. Grøndahls omsorg om språket och detaljerna gör boken bitvis mycket läsvärd.

Romanen kretsar kring tre generationer kvinnor, alla på sitt sätt framgångsrika, men också i någon mån misslyckade, i privat hänseende. Ingrids skuldkänslor över sonen Jonas handlande, som kanske beror på hennes försumlighet som mamma, får henne att borra efter förklaringar i sin livshistoria. Kan alltsammans, denna okvinnliga egenskap att satsa på den egna karriären framför moderskap och familj, ha börjat med mormodern Ada, den firade danska diktardrottningen? Och hur påverkades Berthe (Ingrids mor), numer uppmärksammad journalist, av att växa upp hos en inåtvänd poet?

Det är ett splittrat och osammanhängande förflutet Ingrid bär på sina axlar; på vilket sätt hör släkthistorien ihop med nuet? Intressant att notera är att jag så småningom, trots dominansen av kvinnliga huvudpersoner, inte tänker på att bokens författare är en man, det är skickligt av Grøndahl.

Det är en på det hela taget vackert skriven roman. Men egentligen möts två historier i berättelsen. En förfinad, melankolisk, tillbakablickande högborgerlighet konfronteras med nutidens råa gatuvåld i form av uppgörelser mellan så kallade etniska danskar och invandrare. Boken ramas in av sonen Jonas sparkande och en händelse i slutet av romanen där Ingrid blir attackerad av några invandrarkillar som ska hämnas. Det finns en formulering som är ytterst problematisk: ?Hon [Ingrid] kommer från och med idag inte att kunna se en ung arabisk man utan att undra var han gömmer kniven. Hon kommer att dra dem alla över en kam och hon kommer inte ens att beklaga det.?

Ingrid omger sig med konst och kultur. Ändå kan hon formulera den sortens ytliga, generaliserande tankar om unga arabiska män. Författaren tycks här antyda något om det ointresse som lämnat fältet fritt för politisk populism. Upplösningen av boken är inte särskilt lyckad eftersom författaren inte alls går tillrätta med det stora felet: att invandrarkillar klumpas ihop och skildras schablonmässigt medan det letas efter förklaringar till Jonas beteende.



Erik Löfvendahl

kultur@svd.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789146220312
Titel
Fyra dagar i mars
Författare
Grøndahl, Jens Christian
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2010
Omfång
393 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
148 x 220 mm Ryggbredd 32 mm
Vikt
560 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Ingrid Dreyer är 48 år gammal och en framgångsrik arkitekt. Hon befinner sig på en konferens i Stockholm när hon får ett telefonsamtal: hennes femtonårige son Jonas har blivit gripen för ett grovt våldsdåd.Tillvaron skakas i grunden, och under de fyra dagar som följer tvingas hon möta verkligheten med öppna ögon. I minnet genomlever Ingrid sin ensamma barn- och ungdom, sitt havererade äktenskap, det åtta år långa förhållandet med en äldre, gift man, ett förhållande som inte längre tycks ha någon framtid. Och inte minst sin relation till den son som nu känns som en främling. Hur hon har hamnat i denna situation och varför har hennes liv alltmer kommit att likna en återvändsgränd? Är de bästa åren redan förbi? Och har hon i så fall sig själv att skylla?Har hon gjort samma misstag som sin mor, den självupptagna journalisten Berthe, och sin mormor Ada, en gång känd och firad författare? Är deras livshistorier bara variationer av samma egoism förklädd till frihetslängtan?Fyra dagar i mars är en tät och komplex berättelse vars centrala tema är förhållandet mellan barn och föräldrar. Om hur det är att vara dotter till en dotter till en dotter. Om ränderna som aldrig går ur, om hur man präglas, om passion, uppbrott och ensamhet.